Buget de 115 milioane de lei pentru finantarea a doua programe destinate varstnicilor, in perioada 2018 – 2020

bani-ue.jpg

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, un proiect de Hotarare care prevede finantarea a doua programe de interes national (PIN) destinate persoanelor varstnice, cu un buget total de aproape 115 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS).

Cele doua PIN-uri,’ Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele varstnice’ si’ Sprijin pentru autoritatile administratiei publice locale din unele unitatile administrativ-teritoriale in care nu s-au infiintat/nu au fost acreditate serviciile publice de asistenta sociala’, vor fi implementate in perioada 2018 – 2020.

Prin intermediul primului program se vor asigura servicii de ingrijire la domiciliu pentru persoane varstnice dependente si vor fi infiintate noi unitati de ingrijire la domiciliu, publice, in cadrul/ in subordinea serviciilor publice de asistenta sociala (SPAS), in unitatile administrativ-teritoriale in care acestea nu exista.

De asemenea, programul va implementa metoda managementului de caz pentru persoanele varstnice care beneficiaza de suport pentru realizarea unor activitati instrumentale ale vietii zilnice, asigurate de voluntari sau de ingrijitori informali si de servicii de asistenta comunitara.

Bugetul total al programului este de 25,184 milioane de lei, din care 3,2 milioane de lei vor fi alocati pentru anul 2018, 12,592 milioane de lei pentru anul 2019 si 9,391 milioane de lei pentru anul 2020.

Prin cel de-al doilea PIN, „Sprijin pentru autoritatile administratiei publice locale din unele unitatile administrativ-teritoriale in care nu s-au infiintat/ nu au fost acreditate serviciile publice de asistenta sociala”, serviciile publice de asistenta sociala din 1.000 de comune vor fi sprijinite sa obtina certificatul de acreditare prin angajarea/ contractarea, in fiecare dintre acestea, a unui asistent social, iar salariile asistentilor sociali din aceste servicii vor fi asigurate pentru 24 de luni.

„In acest fel, cel putin 300.000 de persoane aflate in dificultate din comunitatile in care se infiinteaza SPAS vor beneficia de serviciile de asistenta sociala, de realizarea evaluarii initiale, inclusiv de consiliere si informatii referitoare la riscurile sociale si drepturile de protectie sociala de care poate beneficia, de consilierea necesara in vederea depasirii situatiilor de dificultate, precum si de servicii de asistenta comunitara”, precizeaza MMJS.

Bugetul total al programului este de 89,216 milioane de lei. in acest an, bugetul alocat va fi de 12,821 milioane de lei, alti 44,608 milioane de lei sunt prevazuti pentru anul 2019 si 31,787 milioane de lei pentru anul 2020.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top