Guvernul Romaniei a elaborat bugetul cetateanului roman pe anul 2013. Prezentarea contine:
- Bugetul. Starea financiara a natiunii
- Cheltuielile pentru 2013
- 2012. Consecintele deciziilor luate
- Masuri noi pentru 2013. Reduceri de cheltuieli
- Datorii istorice
- Noutatile bugetului. Noua filosofie bugetara
- Sinteza cifrelor – in valoare pe cap de locuitor
Pe scurt, in 2013:
• Veniturile statului ajung la 46 miliarde euro (2300 euro / persoana)
• Cheltuielile statului se ridica la 49 miliarde de euro (2450 euro / persoana)
• Deficitul bugetar = 3 miliarde euro (150 euro / persoana)
• Finantarea deficitului bugetar: 1,5 miliarde euro din surse interne, 1,5 miliarde euro din surse externe
Premierul Victor Ponta isi propune, de asemenea, reducerea deficitului bugetar, eliminarea risipei in cheltuirea banului public si cresterea eficientei investitiilor:
„In 2013, Romania va avea un PIB de circa 140 de miliarde de euro, ceea ce echivaleaza cu 7.000 de euro anual, pe care… Repet, am folosit o impartire la 20 de milioane de locuitori ai acestei tari, fie ei copii, fie pensionari, pentru a putea fi cat mai clar in aceasta expunere. 140 de miliarde de euro este intregul produs intern brut al Romaniei, rezultatul muncii tuturor romanilor intr-un an, 7.000 de euro. Cate miliarde de euro am imprumutat? Mai mult decat am produs, am cheltuit mai mult decat am produs. In 2008, 6,7 miliarde de euro am cheltuit mai mult decat am produs, in 2009, 8,6, 2010 – 8, 2011 – 5,6, 2012 – 3,1 si, in 2013, vom cheltui cu 3 miliarde de lei mai mult decat avem la bugetul de stat, 3 miliarde de euro. Multumesc!
Vreau sa remarcati ca efortul principal, in 2013, va avea ca scop intoarcerea la anul 2008. Deci, sa inchidem patru ani de subdezvoltare, sa ne reintoarcem acolo unde eram in 2008, ceea ce reprezinta in mod sigur patru ani extrem de dificili. Repet, explicatiile sunt complexe, tin de cauze externe, cauze interne. In anul 2013, veniturile statului vor ajunge la 46 de miliarde de euro, deci nu tot produsul intern brut inseamna buget, ci doar, undeva, o treime din ceea ce produc romanii merge catre bugetul public, 2.300 de euro pentru fiecare cetatean roman. Cheltuielile, insa, vor fi mai mari decat veniturile, pe intelesul oricarei familii.
In acest an vom cheltui, din nou, mai mult decat producem, cu 3 miliarde de euro in plus. Asta inseamna – si vreau sa spun romanilor adevarul – ca la sfarsitul anului 2013, fiecare dintre noi va fi mai dator cu 150 de euro decat era la inceputul anului. Aceasta diferenta de 3 miliarde se numeste deficitul bugetar, despre care vorbim atat de des si pe care-l invocam si cand vorbim cu pensionarii, si cand vorbim cu angajatii, si cand vorbim cu cei care au nevoie de credite finantate, bugetate, garantate de catre stat. Sigur, deficitul bugetar va fi acoperit din surse interne si surse externe, cei 3 miliarde de euro vor veni din ceea ce guvernul se imprumuta pe pietele private. In acelasi timp, vreau sa explic foarte clar cat are de platit Romania datorie publica, datoria guvernului, care inseamna de fapt datoria fiecarui cetatean roman, datorie pe care va trebui sa o returnam in anii care urmeaza. Este o datorie calculata dupa anul 1989, de aceea nu am vrut sa arat foarte mult in ce perioada s-a facut: 51 de miliarde de euro, 2.500 de euro, fiecare roman, de la cel nou-nascut pana la cel mai in varsta, are, practic, o datorie reprezentand datoria publica a Romaniei. Cred ca fiecare cetatean din Romania care are un credit sau a avut vreodata un credit pentru o masina, pentru o locuinta, pentru un bun stie ca trebuie sa plateasca bancii o dobanda. Or, cu cat datoria este mai mare, cu atat si dobanda, in termeni nominali, este mai mare, nu neaparat ca procent. E important insa sa stim ca, in ultimii patru ani, practic, aproape s-a dublat datoria pe care fiecare dintre noi o avem. Vreau sa precizez ca in acest an – am vazut o intrebare in mod clar tehnica si fundamentata adresata din partea presei, cati bani avem datorii scadente in 2013 – nu trebuie sa-i platim neaparat, acum ajung la scadenta si se refinanteaza 14,4 miliarde. Guvernul – pentru ca eu vorbesc de guvern aici, nu de Banca Nationala – are de rambursat in acest an 1,2 miliarde de euro din imprumutul primit in 2009 de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.„
Sursa: Guvernul Romaniei