Bugetul Start-Up Nation, modificat în Guvern

Start-up-Nation-Romania-01.png

Guvernul a modificat alocarea pentru programul Start-Up Nation pe anul 2019, în proiectul bugetului de stat, după ce inițial Ministerul Finanțelor Publice prevăzuse sume care ajungeau pentru semnarea de contracte cu numai 2.220 de firme, deși statul promisese 10.000 de câștigători.

Proiectul bugetului de stat pe anul 2019, ieșit vineri din Guvern, prevede în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri credite de angajament în limita a 2.003.052.000 de lei și credite de plată de 383.597.000 de lei, pentru programul Start-Up Nation 2018-2019.

Creditele de angajament, în această limită, vor permite semnarea contractelor de finanțare cu 10.000 de firme în programul de finanțare, dacă întregul proces de selecție va decurge normal.

„După primirea Scrisorii de acceptare de principiu pentru finanţare în limita bugetului, conform programării AIMMAIPE, beneficiarii vor semna la sediul AIMMAIPE acordul de finanţare (anexa nr.9 la prezenta Procedură). Termenul limită de semnare a acordurilor de finanțare este 28 iunie al anului în care a fost acceptat de principiu la finanțare pentru dosarele admise în buget și 15 noiembrie al anului în care a fost acceptat de principiu la finanțare pentru dosarele admise în afara bugetului și care intră la finanțare în urma eliberării de buget” – se arată în procedura de implementare în programul Start-Up Nation 2018-2019.

Creditele de angajament vor necesita, ulterior, transformarea în credite bugetare, pentru a se putea face plăți din ele. Această procedură se va putea face numai prin rectificare bugetară decisă de Guvern, nu mai devreme de iulie 2019.

Cealaltă categorie de sume prevăzute în buget – creditele bugetare de 383.597.000 de lei – permite efectuarea plăților. Potrivit unor surse guvernamentale, acești bani au fost prevăzuți de fapt pentru acordarea unor avansuri, în cazul în care sunt firme care cer și îndeplinesc și condițiile tehnice pentru a le primi. De asemenea, creditele bugetare vor putea fi folosite pentru a vira băncilor partenere o parte din banii din program, pentru a putea să acorde credite-punte firmelor care nu au bani să facă plățile către furnizori, în implementarea investițiilor. Aceasta mai ales în condițiile erodării încrederii băncilor în actualul guvern, după instituirea „taxei pe lăcomie” asupra activelor bancare.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top