Pentru urmatorul buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, Comisia propune cvasi-triplarea finantarii pentru migratie si gestionarea frontierelor, de la 13 miliarde euro, cat era pachetul financiar alocat acestui domeniu in perioada precedenta, la 34,9 miliarde euro.
Propunerea Comisiei reprezinta un raspuns la provocarile crescande in materie de migratie, mobilitate si securitate cu care se confrunta UE, prevede instrumente de finantare mai flexibile pentru a aborda aparitia unor evenimente migratorii neprevazute si consacra protectia frontierelor ca o componenta centrala a noului buget. Va fi instituit un nou fond separat destinat gestionarii integrate a frontierelor, iar Agentia Europeana pentru Politia de Frontiera si Garda de Coasta va fi consolidata in continuare prin constituirea unei noi rezerve permanente de aproximativ 10.000 de politisti de frontiera. Noul fond pentru frontiere va ajuta, de asemenea, statele membre sa efectueze controale vamale prin finantarea achizitionarii de echipamente de control vamal.
Prim-vicepresedintele Frans Timmermans a declarat: „Profitand de pe urma invatamintelor desprinse din experienta trecuta si constienti de faptul ca migratia va ramane o provocare si in perioada urmatoare, propunem o crestere fara precedent a finantarii. Consolidarea frontierelor comune ale UE, in special cu ajutorul Agentiei Europene pentru Politia de Frontiera si Garda de Coasta, va continua sa fie o prioritate importanta pentru noi. O mai mare flexibilitate a instrumentelor noastre de finantare inseamna ca vom putea sa acordam un sprijin rapid statelor membre acolo unde au nevoie, atunci cand au nevoie si mai ales in situatii de criza.”
Comisarul pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat: „O mai buna gestionare a frontierelor noastre externe si a migratiei va fi in continuare prioritatea-cheie a UE, a statelor membre si a cetatenilor nostri in anii urmatori. Anvergura provocarilor carora trebuie sa le facem fata necista resurse mai ample – de aceea propunem aproape triplarea bugetului in acest domeniu. Consolidarea finantarii va fi esentiala pentru a garanta faptul ca ne putem pune in aplicare prioritatile politice: securizarea in continuare a frontierelor noastre externe, continuarea acordarii de protectie celor care au nevoie de aceasta, sprijinirea mai eficace a migratiei legale si a eforturilor de integrare, combaterea migratiei neregulamentare si returnarea rapida si eficienta a celor care nu au drept de sedere in UE.”
Comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici, a declarat: „Cei 115 000 de functionari vamali ai UE sunt cei care intervin in prima linie, asigurand protectia cetatenilor impotriva produselor contrafacute sau nesigure si a altor forme de comert ilicit. Pentru a-i sprijini in aceasta sarcina vitala, propunem astazi un nou fond, in valoare de 1,3 miliarde EUR, care le va permite tarilor UE sa achizitioneze echipamentele vamale cele mai avansate tehnologic. Uniunea vamala a UE implineste luna viitoare 50 de ani de existenta: trebuie sa ne asiguram ca dezvoltarea ei continua si acumuleaza reusita dupa reusita.”
In timpul crizei refugiatilor din 2015 si 2016, sprijinul financiar si tehnic oferit de UE statelor membre a contribuit in mod esential la sprijinirea statelor membre confruntate cu presiuni migratorii importante, la dezvoltarea capacitatilor de cautare si salvare necesare, la accelerarea returnarilor si la asigurarea unei gestionari imbunatatite a frontierelor externe. Desprinzand invataminte din trecut, Comisia propune sa se tripleze aproape suma alocata pentru finantarea destinata domeniului crucial al migratiei si al gestionarii frontierelor.