Bugetul UE: fonduri de 4,8 miliarde euro alocate securitatii pentru o Europa care ofera protectie

security_union.jpg

In ceea ce priveste urmatorul buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027, Comisia propune cresterea substantiala a fondurilor alocate in prezent securitatii – de la 3,5 miliarde la 4,8 miliarde euro.

Avand in vedere caracterul din ce in ce mai complex si international al amenintarilor, fondurile UE pot contribui la crearea unei Uniuni rezistente la viitoarele provocari in materie de securitate si mai bine pregatite pentru a raspunde la situatiile de urgenta. Suma de 2,5 miliarde euro din cadrul Fondului pentru securitate interna (FSI) consolidat este suplimentata cu aproape 1,2 miliarde euro pentru dezafectarea in conditii de mai mare siguranta a activitatilor nucleare in unele state membre si se adauga sumei de 1,1 miliarde euro pentru consolidarea agentiilor UE in domeniul securitatii.

Prim-vicepresedintele Frans Timmermans a declarat: “A se simti in siguranta acasa sau atunci cand merge pe strada reprezinta unul dintre cele mai elementare drepturi ale omului. Europenii se asteapta ca guvernele lor si Uniunea din care fac parte sa le ofere aceasta siguranta. O finantare mai flexibila a securitatii, adaptata la nevoile specifice ale statelor membre, va asigura o mai buna protectie a europenilor, la care acestia au dreptul.”

Comisarul pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, Dimitris Avramopoulos, a adaugat: “Atunci cand este vorba de securitatea si siguranta cetatenilor nostri, trebuie sa depunem toate eforturile necesare, iar banii alocati trebuie sa fie pe masura. Acesta este motivul pentru care majoram cu o treime bugetul pentru securitate pentru urmatorii ani, acesta ajungand la 4,8 de miliarde euro. Astfel, ajutam statele membre sa fie mai bine pregatite pentru viitoarele provocari in materie de securitate si situatiile de urgenta neprevazute. Construim o Europa mai sigura si mai rezilienta pentru cetatenii nostri. O Europa care ofera protectie.”

Comisarul pentru uniunea securitatii, Julian King, a declarat la randul lui: “Trebuie sa elaboram un raspuns solid la amenintarile multidimensionale, transfrontaliere si in continua evolutie la adresa securitatii din partea teroristilor si a infractorilor – un raspuns care nu se suprapune cu eforturile statelor membre, ci le completeaza prin asigurarea conexiunilor atat in interiorul UE, cat si in afara acesteia. Propunerea privind un Fond pentru securitate interna consolidat in mod considerabil ofera exact acest lucru – o Europa mai rezilienta ca baza a unei uniuni a securitatii efective si autentice.”

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.