PNDR: Procesarea laptelui la standarde europene in judetul Ialomita

tancuri-racire-lapte.jpg

Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, domnul Adrian CHESNOIU a participat marti, 12 iunie 2018, alaturi de domnul Petre DAEA, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la inaugurarea proiectului „infiintarea unei capacitati de colectare si procesare a laptelui pentru Agroserv Mariuta SRL, comuna Dragoesti, judetul Ialomita”.

Investitia a fost finantata prin submasura 4.2 „Sprijin pentru investitii in prelucrarea/ comercializarea si/ sau dezvoltarea de produse agricole” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

Proiectul prevede infiintarea unei capacitati de colectare, imbuteliere si procesare a laptelui, cu o capacitate totala de 73.288 litri/ zi, cantitate care se va imparti pe mai multe linii de produse. Este important de mentionat ca vor fi obtinute si o serie de produse realizate dupa retete traditionale romanesti. Din capacitatea totala, 37% din materia prima va proveni de la ferma proprie, cea mai mare parte a laptelui prelucrat (63%) fiind colectat de la alti producatori privati existenti la nivel local si regional. in cadrul proiectului, beneficiarul si-a propus inclusiv infiintarea unei platforme on-line prin intermediul careia se vor putea comercializa produsele in mod direct catre consumatorul final.

“Acesta este al doilea proiect de investitii pentru care societatea a beneficiat de finantare cu fonduri europene nerambursabile, primul proiect fiind finantat in 2006 prin SAPARD. Valoarea intregului proiect a fost de 6,21 milioane de euro, din care finantarea nerambursabila a fost de 2,46 milioane de euro. Investitia pe care o inauguram astazi a demonstrat ca se pot dezvolta investitii de succes cu sprijinul fondurilor europene care pot angrena si valorifica in mod eficient resursele locale si forta de munca disponibila – 23 de noi locuri de munca au fost asigurate prin aceasta investitie. Nu in ultimul rand, din discutiile pe care le-am avut cu beneficiarul a reiesit ca a gasit un sprijin important in personalul AFIR care l-a indrumat in fiecare etapa a acestui proiect.”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

De la demararea PNDR 2020 si pana in prezent, AFIR a primit solicitari de finantare a investitiilor in procesarea produselor agricole (submasura 4.2) in valoare totala de 264 milioane de euro si a incheiat contracte de finantare insumand 138,38 milioane de euro. Valoarea totala nerambursabila a platilor efectuate prin submasura 4.2, este de 46,41 milioane de euro.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.