Bugetul UE: Un nou program privind piata unica pentru capacitarea si protejarea cetatenilor europeni

2018_comisar_bienkowska_buget.jpg

Elżbieta Bieńkowska

Pentru urmatorul buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, Comisia propune un nou program special conceput, in valoare de 4 miliarde de euro, menit sa capaciteze si sa protejeze consumatorii si sa permita unui numar mare de intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) europene sa profite pe deplin de o piata unica care functioneaza bine.

Noul program va consolida guvernanta pietei interne a UE. El va veni in sprijinul competitivitatii intreprinderilor, si in special a IMM-urilor, va promova sanatatea umana, a animalelor si a plantelor, precum si bunastarea animalelor si va stabili cadrul pentru finantarea statisticilor europene.

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, a declarat: „Piata unica este insusi motorul Uniunii Europene. in cei 25 ani de existenta, ea a adus beneficii enorme pentru cetatenii si intreprinderile din UE. Pentru ca piata unica sa ramâna adecvata scopului, trebuie sa ii acordam atentia cuvenita. Propunem astazi un nou program menit sa sporeasca impactul pozitiv asupra cetatenilor europeni”.

Věra Jourová, comisarul european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a adaugat: „Trebuie sa ne asiguram ca toti consumatorii pot beneficia de drepturile lor. Aceasta inseamna ca trebuie sa le oferim sfaturi practice pe teme de interes pentru ei si sa eliminam produsele periculoase de pe piata. Acestea vor fi realizarile noului program privind piata unica. Pentru prima data, vom finanta si procedurile de recurs colectiv, conform celor anuntate in pachetul „Noi avantaje pentru consumatori”.

Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a adaugat: „Ma bucur ca pilonul privind siguranta alimentara este unul dintre principalii beneficiari ai noului program privind piata unica. Aceasta este recunoasterea importantei activitatii de asigurare a bunei functionari a pietei interne pentru produsele alimentare, prin prevenirea si, atunci când este necesar, combaterea bolilor animalelor si plantelor care pot avea consecinte grave pentru sanatatea publica si pentru economia UE. Acest lucru ne permite sa consolidam si mai mult eforturile noastre in domenii precum bunastarea animalelor, deseurile alimentare si combaterea fraudei.”

Noul program privind piata unica va sprijini:

  • Protejarea si capacitarea consumatorilor: Noul program va garanta aplicarea drepturilor consumatorului, va asigura un nivel ridicat de protectie a consumatorilor si de siguranta a produselor si va ajuta consumatorii in cazul in care acestia se confrunta cu probleme, de exemplu atunci când fac cumparaturi online. De asemenea, programul va facilita accesul consumatorilor la cai de recurs, astfel cum s-a propus in pachetul „Noi avantaje pentru consumatori”.
  • Competitivitatea intreprinderilor, in special a IMM-urilor: Bazându-se pe succesul actualului program pentru competitivitatea intreprinderilor si a intreprinderilor mici si mijlocii (COSME), Comisia propune consolidarea sprijinului acordat intreprinderilor mici, astfel incât acestea sa isi intensifice si sa isi extinda activitatile dincolo de frontiere;
  • Un nivel ridicat al sanatatii umane, a animalelor si a plantelor: Cetatenii UE vor continua sa aiba acces la alimente sigure si de inalta calitate pe piata unica europeana integrata. Finantarea acordata in cadrul noului program va sprijini productia de alimente sigure, prevenirea si eradicarea bolilor animalelor si a organismelor daunatoare plantelor, precum si imbunatatirea bunastarii animalelor in UE. Ea va promova, de asemenea, accesul la piata pentru producatorii de alimente din UE, va contribui la exporturile catre tari terte si va sprijini in mod semnificativ industria agroalimentara in calitatea sa de sector de vârf al economiei UE;
  • Aplicarea eficienta a legislatiei si standarde de prima clasa: Programul va consolida cooperarea dintre statele membre si Comisie, pentru a se asigura ca normele UE sunt implementate si aplicate in mod corespunzator. Programul va sprijini totodata organizatiile de standardizare europene in vederea elaborarii unor standarde actualizate si orientate catre viitor.
  • Concurenta loiala in era digitala: Programul va ajuta Comisia sa isi consolideze si mai mult instrumentele si expertiza in domeniul informatic, pe care le utilizeaza pentru a aplica cu eficacitate normele in materie de concurenta in contextul economiei digitale (si anume, sa raspunda la evolutiile pietei cum ar fi utilizarea volumelor mari de date si a algoritmilor), precum si sa sporeasca cooperarea dintre Comisie si autoritatile si instantele din statele membre.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top