Burse SEE de peste 4,4 milioane euro pentru proiecte de cooperare inter-institutionala

burse.jpg

burseMinisterul Fondurilor Europene a semnat la inceputul acestei saptamani Acordul pentru finantarea programului “Burse si cooperare inter-institutionala”, din cadrul mecanismului financiar al Spatiului Economic European 2009-2014 (SEE), ce pune la dispozitia Romaniei fonduri de peste 4,4 milioane euro. Din acest total, 4 milioane reprezinta grantul acordat de tarile donatoare, restul fiind cofinantare a statului roman.

Banii sunt destinati imbunatatirii accesului la mobilitati transnationale in spatiul academic al SEE prin urmatoarele masuri:

1. Vizite pregatitoare;
2. Proiecte de mobilitate pentru studenti si personal din universitati;
3. Proiecte de cooperare interinstitutionala.

Operatorul programului este Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, care estimeaza ca pana la finalizare sa finanteze mobilitatea a circa 336 de studenti si 141 cadre universitare, precum si zece proiecte de cooperare interinstitutionala si 20 de vizite pregatitoare.

Principalii beneficiari institutionali sunt universitatile din Romania posesoare a Cartei Erasmus aprobata de Comisia Europeana, iar parteneri sunt institutii similare sau organizatii de stagiu din statele donatoare. In proiectele de cooperare interinstitutionala se pot asocia ca parteneri universitati, institute de cercetare, companii si ONG-uri din statele membre si din celelalte tari beneficiare ale Mecanismului SEE.

Informatii complete despre tarile beneficiare si tipurile de asistenta financiara gasiti pe site-ul www.eeagrants.org.

In baza Acordului pentru Spatiul Economic European (SEE), trei dintre tarile AELS – Norvegia, Islanda si Liechtenstein – fac parte din piata interna europeana si contribuie la dezvoltarea sociala si economica prin intermediul granturilor SEE si norvegiene, de care beneficiaza 15 state membre din estul, centrul si sudul UE. Norvegia este principalul stat donator, contribuind cu 97% din totalul finantarilor.

Obiectivele majore ale Granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice in Spatiul Economic European si intarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si cele beneficiare.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.