Calculul proprietarilor de restaurante: Ajutorul dat de Guvern va salva de la faliment 15.000 de firme, dar 10.000 nu vor mai supraviețui

restaurant.jpg

Ajutorul pe care statul îl acordă barurilor și restaurantelor, anunțat în premieră de Profit.ro, și care se ridică la 20% din diferența de cifră de afaceri din anul trecut și acest an va reuși să salveze de la faliment 15.000 de firme din totalul celor 45.000 existente în piața HORECA, va sprijini activitatea altor 20.000 de societăți, însă nu va reuși să țină în viață alte 10.000 de unități, estimează Dragoș Petrescu, secretarul general al Asociației barurilor și restaurantelor – HORA, care reunește operatori din industria HoReCa, și proprietar al lanțului City Grill.

Dragos Petrescu spune că pachetul de ajutor va fi aplicat de anul viitor, iar banii vor veni din martie până în decembrie 2021. Măsura, spune el, îi salvează pe cei care au avut activitate în 2019 și au fost corecți, declarându-și întreaga cifră de afaceri, astfel încât diferența dintre vânzările de anul trecut și cele din acest an să fie cât mai mare.

Reprezentantul patronatului estimează că, din totalul celor 45.000 de restaurante și baruri, în jur de 25.000 sunt în pragul falimentului sau au închis deja, conservându-și activitatea. “Ajutorul primit de la stat va salva 15.000. Celelalte 10.000 fie nu au funcționat în 2019 sau au funcționat prea puțin și nu vor primi suficienți bani ca să evite colapsul. Restul de 20.000 de firme n-ar fi intrat în faliment, dar fără ajutor nu se mai dezvoltau, nu mai faceau investiții și angajări, și banii le ajungeau doar să supraviețuiască. Vor fi ajutate să mai acopere din pierderi, pentru că și acestea sunt foarte îndatorate. N-au plătit taxe anul ăsta, iar scadența e în decembrie. Practic, o parte din banii ăștia care vor veni se vor întoarce tot la stat, pentru că vom plăti taxele pe care nu le-am plătit în 2020”, a explicat Petrescu.

Inițial, restaurantele din Capitală au fost închise, ca spații în interior, pentru 14 zile, după ce Guvernul a stabilit, la nivel național, că în zonele cu rata de infectare între 1,5 și 3 la mie, restaurantele vor putea funcționa, dar la 30% din capacitate… Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.