Propunerile Platformei Societatii Civile "EU-RO Clearing Funds" in vederea deblocarii fondurilor UE

structural.jpgCa preambul la viitoarea reuniune a reprezentantilor mediului de
consultanta din Romania cu Primul Ministru si reprezentantii acreditati
ai Guvernului pentru gestionarea / coordonarea Fondurilor Europene, in
calitatea sa de Partener Institutional al ACRAFE (Asociatia
Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene –
acrafe.ro), Fundatia EUROLINK – Casa Europei (HouseofEurope.ro),
coordonator tehnic al Platformei de Actiune si Interventie Rapida
"EU-RO Clearing Funds" (StructuralFunds.ro) s-a implicat in procesul de
consultare si formulare de propuneri de imbunatatire a procesului de
accesare / implementare a proiectelor cu finantare UE, in special
pentru a reliefa punctele de vedere si interesele legitime ale
organizatiilor societatii civile si mediului academic, cu impact
semnificativ si asupra actualilor sau viitorilor beneficiari de fonduri
europene.
 

1. Realizarea unei mai riguroase echilibrari a responsabilitatilor in privinta gestionarii proiectelor, in special a rezultatului evaluarii acestora, intre conducerea autoritatii de management si fiecare dintre membrii echipei.

2. Necesitatea statuarii unui regim contractual fix, cel putin pe termen mediu (5 ani), pentru expertii din cadrul autoritatilor de management si organismelor intermediare care sa poata preveni instabilitatea si demotivarea personalului, temporizarile nejustificate in evaluarea proiectelor si orice sincope care ar putea aparea mai ales din ratiuni politice – aceasta ar presupune fixarea unui statut special pentru functionarii si consultantii / managerii publici care lucreaza in cadrul acestor organisme, apt sa nu permita fluctuatia / schimbarile acestor persoane prin trecerea imprevizibila dinspre sectorul public catre mediul privat de consultanta sau invers.

3. Revenirea la un sistem de stimulare financiara a functionarilor / expertilor care lucreaza in programele cu finantare europeana, introducandu-se criterii clare si ferm aplicate de performanta, randament, transparenta si capacitate de prevedere si blocare a riscurilor si iregularitatilor care pot aparea in cadrul procesului.

4. Adoptarea unui mecanism transparent de monitorizare si raportare in toate fazele procesului de accesare si implementare printr-un soft actualizat in timp real la care sa aiba acces atat reprezentantii autoritatilor de gestiune, cat si beneficiarii finantarilor si echipele de implementare contractate de acestia.

5. Realizarea unui grad mult mai ridicat de co-responsabilizare din partea reprezentantilor autoritatilor, indeosebi pentru a simplifica si utiliza in mod eficient Ghidurile Solicitantului, a se realiza o standardizare previzibila a derularii procedurilor sub atenta coordonare efectiva din partea ACIS si prin stabilirea unui set transarent si implicit de sanctiuni / penalitati care pot fi aplicate in cazul constatarii unor iregularitati, inadvertente, fraude sau acte de coruptie.

6. Asigurarea obligativitatii reprezentarii Romaniei prin participarea ACIS si a autoritatilor de management la conferintele comune pe tema fondurilor europene pe care le organizeaza periodic Comisia Europeana si Curtea Europeana de Conturi.

7. Reorientarea politicilor de informare si constientizare asupra oportunitatilor oferite beneficiarilor potentiali de la campanii radio-TV ineficiente si costisitoare catre evenimente de clarificare, consiliere si training realizate de asociatiile profesionale ale consultantilor si alte ONG-uri implicate in cadrul procesului.

8. Atragerea consultantilor-evaluatori care nu fac parte din firme sau alte entitati care depun proiecte in procesul de selectie, blocandu-se in acest fel, frecventele conflicte de interese care pot aparea pe parcurs.

Amintim, in acest context, ca Directorul ACRAFE a acceptat invitatia de a face o prezentare a activitatilor si demersurilor pe care urmeaza sa le initieze in dialogul consultativ cu Guvernul, precum si asupra oportunitatilor oferite de afilierea la una din formele de participare a organizatiei, cu ocazia editiei a III-a a reuniunii "Scoala Banilor Europeni", in cadrul sectiunii introductive ce va avea loc Joi, 25 martie 2010, la sediul Centrului Regional de Formare Continua pentru Administratia Publica – CRFB.

Pentru mai multe detalii sau transmiterea formularului de inscriere la eveniment, cei interesati pot consulta site-ul www.StructuralFunds.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top