Caraş-Severin: Peste 40 de kilometri de drum judeţean vor fi modernizaţi prin fonduri europene

7348610-mediafax-foto-ovidiu-dumitru-matiu.jpg

Zona autostrazii A1 Orastie - Sibiu inchisa pentru remedierea degradarilor produse in zona viaductului Aciliu din judetul Sibiu, duminica, 18 octombrie 2015. Incepand cu 7 septembrie 2015, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) din Romania a restrictionat total traficul rutier intre Nodul rutier Saliste(km 270+020) si Nodul rutier Cunta (km 292+455). OVIDIU DUMITRU MATIU / MEDIAFAX FOTO

Peste 40 de kilometri de drum judeţean vor fi modernizaţi, în Caraş-Severin, după semnarea, pe 25 februarie, a unui nou contract de finanţare depus prin POR de către Consiliul judeţean.

„Am semnat, împreună cu directorul ADR Vest, Sorin Maxim, un contract cu finanţare europeană, pentru un drum important din Caraş-Severin. Totodată, este unul dintre cele mai mari contracte de finanţare pe care îl semnăm cu ADR Vest, până în acest moment. Este vorba de o parte din DJ 608, cel care porneşte din DN6, de la Plugova, trece prin Globurău, Costiş, Borugi, ajunge la Cornereva şi coboară pe partea cealaltă, Obiţa şi Rusca Teregova, intrând, din nou, pe DN6. Valoarea proiectului este de peste 125,5 milioane lei, cu o componentă destul de consistentă, pe care o plăteşte şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, respectiv, 2% din cheltuielile eligibile – contribuţia proprie la acest proiect, dar şi o componentă de cheltuieli neeligibile. Este vorba de un tronson din DJ 608, cu o lungime de 41,4 km, care asigură accesul direct la DN6 şi care străbate teritoriile administrative ale comunelor Mehadia, Cornereva şi Teregova, partenere ale CJ în cadrul acestui proiect”, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută cu acest prilej, preşedintele CJ Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Preşedintele CJ susţine că a ales acest tronson, pentru că este mai greu din punct de vedere al realizărilor lucrărilor de modernizare. “De asemenea, sunt foarte multe poduri pe acest drum şi este mai lung. Dacă puneam cealaltă porţiune de drum riscam să pierdem o anumită cotă din suma alocată judeţului Caraş-Severin”, a explicat Silviu Hurduzeu.

Este un parteneriat în folosul comunităţii, care va face ca cei peste 11.000 de locuitori din zonă şi cei peste 320.000 de locuitori ai judeţului Caraş-Severin să se bucure de o infrastructură de bună calitate şi conexiuni rutiere adecvate. Proiectul, a cărui valoare depăşeşte 26 de milioane de euro, este contractat în parteneriat de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin (lider de proiect) şi primăriile comunelor Teregova, Cornereva şi Mehadia. Investiţia cuprinde lucrări de modernizare a drumului judeţean pe teritoriile administrative ale celor trei comune, în intravilanul şi extravilanul localităţilor Plugova, Borugi, Cornereva, Costiş, Obiţa, Rusca şi Teregova.

„Acest drum, care este finanţat prin Regio – Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională e mai mult decât o reabilitare, este o modernizare, ce ar aduce, pe lângă elementele de confort în trafic, şi un alt nivel de siguranţă în trafic, mai ales că se doreşte o dezvoltare a turismului în zonă. Urmează perioada de implementare şi îmi doresc să meargă cât mai repede proiectarea şi execuţia, pentru că vorbim de o complexitate a lucrărilor, fiind şi zonă de munte, care va pune la încercare constructorul ce va câştiga licitaţia. Suma totală pe care Consiliul Judeţean Caraş-Severin a depus-o în proiecte, până în acest moment, se apropie de 80 milioane euro, depuse prin POR, la care se adaugă şi alte două proiecte, prin SUERD, care însumează 40 milioane euro, care se află în diferite faze de evaluare sau precontractare”, a afirmat directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim.

Pe lângă cei aproape 41,4 km de drum modernizat, vor fi realizate, prin proiectul “Modernizare DJ608 Plugova (DN6) – Globurău – Costiş – Borugi – Cornereva – Obiţa – Rusca (DN6)” şi zece noi podeţe, iar pe alte 19 poduri urmând a avea loc diferite lucrări de reparaţii.

La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio – POR 2014-2020, au fost contractate, până în prezent, 388 de proiecte, în valoare totală de peste 500 milioane euro, din care aproape 408 milioane euro reprezintă valoarea finanţării nerambursabile.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top