Castelul Corvinilor pierde fonduri de la Uniunea Europeana pentru restaurare

castelul-corvinilor.jpg

Agentia de Dezvoltare Regionala a constatat mai multe erori in intocmirea proiectului de reabilitare a Castelului Corvinilor din Hunedoara. Primaria spera sa obtina fonduri europene in valoare de circa 22 de milioane de lei. Cererea de finantare a fost respinsa, iar autoritatile locale vor fi nevoite sa caute alte solutii pentru finantarea lucrarilor necesare la castel.

Castelul Corvinilor se numara printre brandurile Romaniei, insa in ultimii sapte ani statul roman n-a mai alocat fonduri pentru lucrarile de restaurare necesare. Singurele reparatii efectuate la monumentul istoric au fost cele in regim de urgenta, de inlocuire a tiglariei degradate, investitie finantata cu fonduri de la bugetul local. In iulie, Primaria Hunedoara a depus la Agentia de Dezvoltare Regionala Vest proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor. Spera sa obtina o finantare de circa 22 de milioane de lei, pentru investitia cu titlul „Restaurarea si Valorificarea Durabila a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor”, prin Programul Operational Regional 2014 – 2020. 

Proiectul de restaurare prevedea lucrari de inteventie la castel, atat la exterior cat si in curtile interioare.

„In prima etapa de interventii se va urmari stoparea proceselor biologice, aplicarea de tratamente de preconsolidare, efectuarea de operatiuni de extragere a sarurilor si indepartarea rosturilor cazatoare. In urmatoarea etapa se vor aplica procedee de curatire si tratamente de consolidare, se vor realiza operatiunile de taselare si intregirile volumetrice necesare, completarile de rosturi, realizarea blocurilor de piatra si realizarea reconstituirilor volumetrice. La final se vor efectua operatiuni de hidrofugare a suportului litic, acestea fiind considerate si tratamente finale in procesul de restaurare-conservare”, informa Primaria Hunedoara. De asemenea, aveau loc lucrari de eliminare a igrasiei din peretii Castelului Corvinilor, adiacenti curtilor interioare, erau create spatii noi vizitabile si eraui restaurate incaperile din incinta castelului. Proiectul mai prevedea restaurarea spatiilor interioare existente si reintroducerea in circuit a unor spatii nou create prin reconstituirea planseelor la cotele unde acestea existau in trecut. Urmau lucrarile de igienizare, curatire, plombare, rostuire, de desfacere a tencuielilor de ciment si de refacere a acestora cu tencuieli si zugraveli respirante pe baza de var. Urmau restaurari a picturilor si reconditionari ale elementelor de tamplarie, lucrari de restaurare a tavanelor de lemn, precum si de revizuire totala a instalatiilor, Proiectul mai prevedea renuntarea la incalzirea pe gaz si trecerea la incalzirea electrica.

Proiectul a fost, insa, respins. „Am primit o adresa de la Agentia de Dezvoltare Regionala Vest in care am fost instiintati ca a fost respinsa cererea de finantare, pentru incalcarea a cel putin zece criterii, privind elaborarea acestuia”, a precizat Dan Boboutanu, primarul Hunedoarei.  El a informat ca primaria va face o contestatie la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional, in termenul celor 30 de zile prevazute de lege, sperand ca in final proiectul va fi declarat eligibil pentru a primi finantare. Primarul sustine ca ADR Vest printre motivele care au dus la respingerea proiectului a fost intocmirea necorespunzatoare a documentelor de catre firma de consultanta si elaborarea unui certificat de urbanism anterior. Valoarea contractelor acestor servicii pentru intocmirea proiectului s-a ridicat la 320.000 de lei. Sunt sanse mici ca, dupa reevaluarea proiectului, acesta sa fie aprobat, sustin reprezentantii Primariei Huendoara. In aceasta situatie, cel mai probabil, administratia locala va trebui sa finanteze din fonduri proprii lucrarile de restaurare necesare edificiului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.