Cat costa dotarea de la zero a unei ferme de familie ? Sau cat e halatul PNDR

Mi-am mobilizat neuronii europeni si am conturat un necesar minim de dotare tehnica a unei ferme. Teoretic, un fermier care ar pleca de la zero, ca un start-up, cu o ferma de 50 – 100 de hectare, ar avea nevoie de o investitie initiala de 170.000 de euro”. In banii acestia intra un tractor, o combina, o remorca, semanatori, plug etc. Cam tot ce-i trebuie omului pentru a-si lucra pamantul. Toate utilajele sunt noi, niciunul second-hand. Suma este insa mult prea mare pentru a fi vanata. Si atunci…
…ceea ce poate micsora sensibil suma este combina. Daca un fermier renunta la ea, pachetul tehnic coboara brusc pana la 70.000 de euro. E un calcul pe care fiecare trebuie sa si-l faca. Un proiect de 70.000 de euro, cofinantat pe masura 312, ar face fermierul sa plateasca doar 20.000 de euro. Pentru ca masura 312 acoperea 70% din suma cu bani nerambursabili. Iar un pachet tehnic cu utilaje noi la doar 20.000 de euro este deja atractiv…dar  utopic si care starneste neincredere.


Pledoarie pentru un pachet de utilaje noi
Pachetul creionat  se bazeaza numai pe utilaje noi, aduse din Europa. 
De altfel, nici in Romania nu se poate vorbi de o piata a utilajelor la mana a doua. In general acestea sunt importate de firme care le aduc la cerere. Nu exista companii care sa aiba parcuri mari de utilaje agricole uzate, cum sunt in Europa. Iar piata utilajelor SH rulate in Romania este aproape inexistenta. Cumparatorii prefera utilajele importate.


Ce contine pachetul tehnic
Un proaspat fermier, cu o suprafata de cam 100 de hectare, va trebui sa-si cumpere in primul rand un tractor. De 65 spre 100 CP, acesta variaza intre 24.000 si 30.000 de euro pe piata. Apoi, un plug cu 3 sau 4 trupite costa cam 7.000. Un disc de 3,5 metri este si el vreo 4.000 de euro. Mai sunt necesare doua semanatori, una de paioase si una de prasitoare. Daca acea de paioase poate fi simpla, mecanica, de maximum 10.000 de euro, cea de prasitoare costa aproape dublu. O masina de erbicidat costa aproximativ 5.000 de euro.
Mai ramane de o remorca de cumparat, care ar costa pe undeva pe la 10.000 de euro.
E un start-up elegant i-as spune, cu utilaje noi, europene. Desigur, se pot face pachete si mai mici, si mai ieftine. Are insa o singura hiba : trebuie cumparat direct de afara sau de la un dealer care are stocuri externe. Altfel, este supus platii TVA, iar 24% in plus nu il mai face interesant.

Dimpotriva. Si atunci …halatul CAT E HALATUL…pentru o ferma  de familie ?

Ion Coman

Ion Coman

Presedinte Director General in cadrul Agentiei de Consultanta PROEUROPA FONDURI EUROPENE Sibiu, MEMBRU in cadrul CENTRULUI DE INFORMARE SI ASISTENTA pentru IMM-INFOBIZ SIBIU MEMBRU IN CADRUL RETELELEI MULTIPLICATORILOR DE INFORMATII AI PNDR, precum si RETELEI NATIONALE DE DEZVOLTATE RURALA -RNDR Aria de operatiuni: Regiunile CENTRU si NORD-­VEST Domeniu de specializare: PROIECTE ACCESARE FONDURI NERAMBURSABILE EUROPENE/GUVERNAMENTALE Managementul achizitiilor publice in proiectele cu cofinantare europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top