Catastrofa absorbtiei: Romania pierde 4 miliarde euro fonduri UE

Untitled-845x439.jpg

In primii 7 ani in UE Romania a lasat pe masa necheltuiti aproape 4 miliarde euro din cat I s-a dat, adica peste 20%. Un euro din cinci nu l-am putut folosi, desi perioada de cheltuire a fost lungita si a ajuns de fapt la 10 ani.

Cel mai prost cheltuitor a fost desigur Min Transporturilor, care a abandonat 25% din suma primita, dar nici Min mediului nu sta mult mai bine. Cu alte cuvinte, nu ne intereseaza sa facem infrastructura mare pe bani UE, la noi lui Dumnezeu ii plac lucrurile mici si din lemn, preferabil pe bani de la buget alocati primariilor.

De asemenea, cea mai proasta calitate a cheltuirii a fost la banii soft, adica resurse umane, adica traininguri si alte vrajeli sindicale, unde s-a mers atat de prost incat platile au fost suspendate din cand in cand ca avertisment, de unde si rata mica de absorbtie. Suntem campioni in Europa la asta: n-am reusit sa ne cheltuim banii nici pe traininguri si recalificari, desi aici nu trebuie nici studii de fezabilitate, nici avize de mediu.

Iar la Competitivitate, care sta mai bine, noroc cu proiectele absorbite de Ghita, care era intr-adevar deosebit de competitiv.

Cifrele sunt oficiale la sfarsit de ianuarie 2017, cand se promisese de guvern o situatie finala. insa m-am saturat sa astept sa tot traga ei de timp, cred ca trebuie sa pornim acum o dezbatere pe ce e de invatat din pierderea celor 4 miliarde – pretul unei autostrazi. Oricum pare ca guvernul si majoritatea parlamentara au cu totul alte urgente lunile astea, sau poate anii astia.

Sursa: ionitas.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.