ESG – Environmental Social Governance (Guvernanța Socială de Mediu), rezultată în urma Inițiativei Programului de Finanțare ONU pentru Mediu (2005), face referință la noua abordare asupra sistemului de investiții și bancar sustenabil care, conform Morningstar Inc, se ridică la un total de 2,7 trilioane de dolari. Potrivit Agenției Bloomberg Intelligence, această sumă va ajunge, până în 2025, la circa 50 de trilioane de dolari, cifră confirmată și de Global Sustainable Investment Association.
Recente estimări atestă că în 10 ani de acum înainte vor fi preferate la angajare doar persoanele care au trecut printr-o formare – certificare de tip ESG, ceea ce echivalează și cu o oportunitate de avansare rapidă în cariera profesională.
Menționăm în mod special că un Expert – Consultant ESG are drept misiune centrală să facă toate diligențele spre a furniza atât consiliere financiară, cât și asupra aspectelor non-financiare, inclusiv conexe domeniului CSR, legate de oportunitățile de investiții în favoarea luării unor decizii cât mai înțelepte de către stakeholderii sau organizațiile interesate.
Ca și în cazul altor numeroase exemple de crize și provocări din trecutul apropiat, temele și problemele legate de ESG – Environmental Social Governance, profesiile înseși legate de acest domeniu, tind să devină tot mai mult un criteriu și factor nu numai al conformității juridice și administrative pentru sectorul public, dar și pentru cel privat, dar chiar să indice, în sine, gradul de performanță și de succces în domeniul competiției globale.
Foarte recent, în urma conferinței de la Stockholm, care a marcat o jumătate de secol de la prima conferință ONU în domeniul mediului, viziunea globală s-a reorientat în realitate destul de previzibil către un nou concept de pus în practică, mai ales la nivel european: ”wellbeing economies”. Acest nou tip de abordare, atât asupra factorului uman, cât și asupra sănătății la nivel global, este rezultatul parteneriatului creat între European Environment Bureau, Wellbeing Economy Alliance, Clubul de la Roma și WWF – sucursala de politici publice pentru Europa.
Noutatea-cheie rezultată în urma acestui eveniment este accea că de acm înainte Comisia Europeană urmărește modul în care diverse țări își concep prioritizarea stării de bine sau a bunăstării în politicile lor publice. De altfel, Comisarul European Virginius Sinkevičius a ținut să sublinieze că această deplasare de accent către wellbeing economy a fost inclusă chiar în așa-numitul ”Environment Action Programme”, pentru prima dată în acest an.
”Wellbeing economy” poate fi perceput în mod concret prin cele două recomandări-cheie formulate cu acest prilej: cea referitoare la acțiunea de accelerare a atingerii sănătății planetare în vederea creșterii prosperității plasând starea de bine în centrul sănătății globale pentru toți. A doua recomandare, constă în adoptarea acelui sistem de schimbare pe scară largă a modului în care economiile la ora actuală identifică acele sisteme de lucru care să poată să-și aducă efectiv contribuția la sănătatea planetei prin definirea și adoptarea ”a noi măsuri ale progresului și bunăstării umane”.
Formular de Înscriere – Discount special!