Reprezentantii companiei de consultanta TDP Partners au adresat cateva intrebari referitoare la ghidul solicitantului pe POC 2014-2020, Axa Prioritara 1. Iata mai jos care au fost raspunsurile celor de la ANCS:
1. In documentul destinat anexelor – pagina 51, sunt precizate sectoarele cu potential de crestere – pentru care proiectul poate beneficia de un bonus de 5 puncte. Desi am parcurs Strategia de Competitivitate 2014-2020, nici in cadrul acestui document nu este detaliat clar, modul in care un proiect poate atinge acest punctaj. Proiectul de fata este un proiect in domeniul nano-pulberilor iar utilizarea acestora se poate face atat in sectoarele cu potential de crestere (ex. in domeniul produselor farmaceutice, textile sau auto), dar si in sectoare fara potential de crestere (ex. in domeniul electronicelor sau multe alte sectoare). In consecinta, in ce conditii poate obtine un astfel de proiect cele 5 puncte?
Raspuns:
La punctul 1.8.1 Sectorul economic din cererea de finantare se precizeaza sectorul / sectoarele economic/e caruia/carora se adreseaza rezultatele proiectului.
In cererea de finantare, la Punctul 4.5.1 Justificarea si contextul se justifica daca propunerea de proiect (incadrata intr-un domeniu si subdomeniu de specializare inteligenta sau sanatate) se adreseaza, prin rezultatele obtinute, unuia dintre sectoarele de competitivitate cu potential de crestere definte de Stategia de Competititivite, din Anexa 3.1 la Ghidul unic.
Deci bonusul de 5 puncte se acorda:
Daca propunera de proiect se adreseaza, prin rezultatele obtinute, unuia dintre sectoarele de competitivitate cu potential de crestere definte de Stategia de Competitivitate – se acorda un bonus de 5 puncte. (Anexa 3.1). Se va analiza justificarea din cererea de finantare capitolul „Justificarea si contextul”.
2. La pagina 8 sunt precizate documentele permise pentru locatia de implementare a proiectului. In cadrul „contractului de inchiriere” este permis si un contract de comodat?
Raspuns:
Nu, numai contract de inchiriere, in care se trec conditiile mentionate in Ghid.
3. Care este documentul oficial prin care se probeaza faptul ca societatea a avut 10% cheltuieli de cercetare-dezvoltare in unul din ultimii 3 ani? (conform definitiei Intreprinderilo nou-create inovatoare)
– Este suficient in cadrul formularului F30 sa fie mentionate aceste cheltuieli sau suplimentar ele trebuiesc identificate si in balanta analitica si certificate de un auditor?
– In cazul in care in cadrul formularului F30 – date informative, valoarea acestor cheltuieli este 0 (din varii motive, inclusiv intocmire eronata a situatiilor financiare) dar exista un raport de auditor care specifica existenta lor, este acest lucru suficient pentru atingerea criteriului de eligibilitate?
Raspuns:
Conform Ghidului:
i) bilant din care sa se evidentieze cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare insotite de
ii) Nota justificativa care sa evidentieze corelatia intre activitatile de cercetare-dezvoltare desfasurate (insotite de rezultatele acestora) si cheltuielile de la punctul i).
Nu se solicita un raport de auditor.
Sursa: TDP Partners