Ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare, restaurata cu peste 20 de milioane de lei

646x404-2.jpg

Biserica Sfantul Ilie din comuna suceveana scheia, ctitorie a voievodului Stefan cel Mare, va fi supusa unui amplu proiect de restaurare. Este vorba despre un contract in valoare de 20 de milioane de lei. Finantarea va fi asigurata prin Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE), din fonduri europene.

Biserica Sfantul Ilie (Suceava) construita de voievodul Stefan cel Mare in anul 1488 va fi restaurata. Proiectul de reabilitare este in valoare de 20 de milioane de lei, circa 4,5 milioane de euro. Finantarea este asigurata prin Agentia de Dezvoltare Regionala Nord – Est (ADRNE) Piatra Neamt, din fonduri europene.

„Este un alt obiectiv pentru care se semneaza contractul de finantare, pe langa cele care au vizat manastirile Bogdana si Probota, dar si Biserica de lemn de la Adancata, pentru restaurarea carora s-au obtinut bani europeni”, a aratat presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur. Biserica Sfantu Ilie din scheia – Suceava, pentru care va fi alocata suma de 4,5 milioane de euro in vederea restaurarii, face parte dintr-un proiect amplu.

In toamna acestui an, Consiliul Judetean Suceava a semnat un contract de finantare cu fonduri europene in valoarea de 24 de milioane de euro, ce vizeaza restaurarea si consolidarea Manastirilor Probota, Dragomirna si Bogdana, Bisericii Sfantul Ilie din scheia, Bisericii de lemn din Adancata si a Cazinoului din Vatra Dornei.

Biserica „Sfantul” Ilie din satul cu acelasi nume a fost construita de domnitorul stefan cel Mare in anul 1488 in comuna scheia, din judetul Suceava. Acest lacas de cult a functionat ca si manastire de calugari pana in anul 1785, cand a fost transformata de catre austriecii ce au pus stapanire pe Bucovina in biserica parohiala.

Sursa: Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.