Comisia Europeană a primit miercuri undă verde legală pentru a reduce fondurile alocate statelor în care identifică probleme legate de respectarea principiului statului de drept, dar lucrurile sunt departe de a fi clarificate.
Curtea de Justiție a UE a respins miercuri contestația juridică a Poloniei și Ungariei, deschizând calea Comisiei de a și exercita o nouă autoritate, care să lege finanțarea UE de respectarea normelor democratice.
În ciuda verdictului mult așteptat, Comisia însăși a emis o declarație vagă cu privire la intențiile sale de viitor. Asta în ciuda faptului că membrii Parlamentului European au susținut o conferință de presă în care au cerut Comisiei să acționeze imediat.
De ani de zile, unele guverne din vestul UE și membri ai Parlamentului European au susținut că blocul are nevoie de un instrument mai puternic în relația cu guvernele care nu respectă normele democratice. Concluzia a fost că UE trebuie să dețină capacitatea de a constrânge financiar aceste țări.
La sfârșitul anului 2020, liderii europeni au aprobat mecanismul care permite Bruxelles-ului să reducă fondurile UE pentru statele unde constată o degradare a statul de drept.
Ungaria și Polonia – cele două țări care s-au ciocnit cel mai adesea cu Bruxelles-ul pe variate chestiuni – au contestat legalitatea mecanismului, în speranța că va fi anulat de Curtea de Justiție UE. Cele două state au susținut că măsura încalcă tratatele UE.
Comisia a fost de acord să aștepte decizia instanței înainte de a lua măsuri. Hotărârea de miercuri marchează un moment de referință pentru baza legală a UE, conferind Comisiei puterea să penalizeze statele membre.
Pentru a face ca noua autoritate a UE să fie sigură din punct de vedere juridic și acceptabilă din punct de vedere politic, oficialii Comisiei au elaborat un regulament de aplicare relativ îngust.
Acest regulament prevede că penalitățile se aplică doar încălcărilor statului de drept care amenință banii contribuabililor europeni.
Mai multe detalii aici