CE sanctioneaza Romania pentru neaplicarea directivei spatiului feroviar si propune penalitati zilnice de 29.091 euro

tren-cfr.jpg

Romania, Grecia si Luxemburg au fost trimise in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru netranspunerea in legislatia nationala a Directivei 2012/34/UE privind instituirea spatiului feroviar unic european.   

Directiva urmareste sa consolideze rolul organismelor de reglementare nationale in domeniul feroviar, in special in ceea ce priveste competenta acestora in cazul instalatiilor feroviare, cum ar fi terminalele si statiile. Ea impune statelor membre sa isi bazeze relatiile cu administratorii de infrastructura pe contracte multianuale care stabilesc obligatii reciproce in ceea ce priveste structura de plata si calitatea serviciilor de infrastructura care trebuie furnizate companiilor feroviare. De asemenea, ea cuprinde cerinte privind transparenta financiara, astfel incat companiile feroviare si administratorii de infrastructura sa pastreze si sa publice conturi separate si sa controleze fluxurile financiare.      

Statele membre au avut obligatia de a asigura intrarea in vigoare a masurilor necesare pentru a se conforma directivei pana la 16 iunie 2015. Intrucat cele trei state membre mentionate nu au facut acest lucru, Comisia a adresat acestor state membre o scrisoare de punere in intarziere in iulie 2015, urmata de un aviz motivat in februarie 2016. Dat fiind ca masurile nationale de transpunere nu au fost inca adoptate, Comisia a decis sa trimita aceste state membre in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Pe baza procedurii stabilite la articolul 260 alineatul (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), Comisia va solicita Curtii de Justitie sa impuna Greciei, Luxemburgului si Romaniei plata unei penalitati zilnice pana cand directiva este transpusa in totalitate in legislatia nationala. Comisia propune penalitati zilnice de 30.310,80 euro pentru Grecia, de 8.710,00 euro pentru Luxemburg si de 29.091,40 euro pentru Romania.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.