CE si FEI lanseaza o noua schema de garantii: Stimularea IMM-urilor din sectoarele culturale si creative

euro_caramizi.jpg

Comisia Europeana (CE) si Fondul European de Investitii (FEI) au lansat o garantie in valoare de 121 de milioane € pentru a sprijini IMM-urile din sectoarele culturale si creative prin intermediul institutiilor financiare. Se asteapta ca aceasta schema sa genereze in urmatorii sase ani imprumuturi bancare in valoare de peste 600 de milioane €.

Gratie initiativei de astazi, FEI va putea oferi gratuit garantii si contragarantii anumitor intermediari financiari, astfel incat acestia sa poata furniza mai multe credite antreprenorilor din mediile culturale si creative. Bancile comerciale si de retail, bancile de promovare si alti intermediari financiari care vor beneficia de garantia in valoare de 121 de milioane € vor sprijini peste zece mii de IMM-uri dintr-o gama larga de sectoare, cum ar fi sectorul audiovizual (inclusiv filme, televiziune, filme de animatie, jocuri video si multimedia), festivaluri, muzica, literatura, arhitectura, arhive, biblioteci si muzee, artizanatul artistic, patrimoniul cultural, design, arta spectacolului, editare, radio si artele vizuale.

Instrumentul financiar, creat in cadrul programului Europa creativa, care este programul principal al UE pentru sectoarele culturale si creative, va fi gestionat de Fondul european de investitii in numele Comisiei Europene. IMM-urile europene ar trebui sa beneficieze de schema deja de la sfarsitul acestui an.

Günther H. Oettinger, comisarul pentru economie digitala si societate digitala, a salutat initiativa lansata astazi: „Ideile si companiile creative au nevoie sa experimenteze si sa isi asume riscuri pentru a prospera, in beneficiul societatii si al economiei noastre. Dorim sa le sprijinim sa obtina imprumuturi bancare care, in mod obisnuit, nu le-ar fi fost acordate.”

Roger Havenith, directorul general adjunct al FEI, a declarat: „Sprijinirea intreprinderilor sa se extinda si sa aiba acces la solutii de finantare bazate pe piata reprezinta o prioritate pe agenda Comisiei Europene. Furnizarea de protectie impotriva riscului de credit si consolidarea capacitatilor organismelor de finantare sunt doua elemente esentiale pentru a sprijini IMM-urile din sectoarele culturale si creative. Mecanismul de garantare pentru sectoarele culturale si creative pe care il lansam astazi va ajuta infiintarea si dezvoltarea, in intreaga Europa, a unor IMM-uri active in domenii diverse, de la filme si festivaluri pana la muzica si muzee.”

In UE, in sectoarele creative si culturale exista peste 7 milioane de locuri de munca, reprezentand 4,2 % din PIB-ul UE (sursa). Accesul la finantare poate fi dificil pentru aceste sectoare, din mai multe motive. Principalul motiv este natura necorporala a activelor si a colateralelor acestora, faptul ca piata este limitata, nesiguranta in privinta cererii si lipsa experientei in randul intermediarilor financiari necesara pentru a aborda specificitatile sectoarelor.

Noul Mecanism de garantare pentru sectoarele culturale si creative va consolida capacitatile intermediarilor financiari, oferindu-le expertiza specifica cu privire la principalele caracteristici ale acestor sectoare (de exemplu, modele de afaceri specifice si evaluarea riscului de credit in aceste sectoare). In acest scop, FEI va lansa o cerere deschisa de oferte prin care va selectiona unul sau mai multi prestatori (de exemplu, o societate de consultanta specializata in ceea ce priveste modul de functionare al sectoarelor culturale si creative). Intermediarii financiari vor putea beneficia gratuit de astfel de activitati de formare.

In zilele urmatoare, FEI va publica o cerere de exprimare a interesului la care institutiile financiare eligibile (banci, institutii de garantare, fonduri etc.) vor putea trimite candidaturi. Dupa un proces de selectie detaliat, FEI va selectiona intermediari financiari care vor putea apoi sa acorde noi finantari IMM-urilor din sectoarele vizate. Intermediarii financiari vor avea obligatia de a prezenta rapoarte detaliate privind produsele financiare pe care le vor propune IMM-urilor si privind utilizarea acestora.

Initiativa de astazi se inscrie in eforturile Comisiei de a sprijini investitiile si de a asigura o utilizare mai inteligenta a resurselor financiare noi si a celor existente, care este obiectivul Planului de investitii pentru Europa. Initiativa completeaza totodata activitatea desfasurata in cadrul Strategiei privind piata unica digitala, cu scopul de a crea mediul adecvat pentru ca sectoarele culturale si creative, in special intreprinderile mai mici, sa prospere in era digitala.

Fondul european de investitii

Misiunea principala a Fondului european de investitii (FEI) este de a sprijini microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) din Europa prin facilitarea accesului la finantare. FEI creeaza si dezvolta capital de risc, capital de crestere si instrumente de garantare si de microfinantare care vizeaza in mod specific acest segment de piata. In cadrul acestui rol, FEI promoveaza obiectivele UE de sprijinire a inovarii, a cercetarii si a dezvoltarii, a spiritului antreprenorial, a cresterii economice si a ocuparii fortei de munca.

Mecanismul de garantare pentru sectoarele culturale si creative si programul „Europa creativa”

Creat in cadrul componentei intersectoriale a programului „Europa creativa”, acest nou instrument financiar este primul de o asemenea amploare destinat sectoarelor culturale si creative. Instrumentul urmareste acelasi obiectiv ca si componenta pentru IMM-uri a Fondului european pentru investitii strategice (FEIS), care se afla la baza Planului de investitii pentru Europa: intensificarea activitatii de creditare in favoarea IMM-urilor pentru ca acestea sa-si extinda activitatile.

„Europa creativa” este un program cu o durata de 7 ani (2014-2020), menit sa sprijine actorii din domeniile culturale si creative. Programul are un buget de 1,46 miliarde € pentru intreaga perioada. Acesta este compus din programul MEDIA, care contribuie la dezvoltarea si distributia operelor audiovizuale europene, din programul Cultura, care sprijina initiativele sectorului cultural promovand, de exemplu, cooperarea transfrontaliera si traducerile literare, si din componenta intersectoriala. Obiectivul programului „Europa creativa” este de a promova diversitatea culturala, de a incuraja difuzarea culturii si creativitatii europene si de a consolida competitivitatea sectoarelor culturale si creative.

Informatii suplimentare aici.

Sursa:europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.