Proiect de lege: Clientii Prima Casa nu vor putea fi dati afara din case daca nu platesc ratele, vor plati chirie la stat

prima-casa.jpg

Cei care au cumparat o locuinta pe credit prin programul “Prima Casa” si ajung in situatia de a fi executati silit pentru ca nu-si mai pot plati ratele nu vor fi dati afara din case, potrivit unui proiect de act normativ initiat de deputatul Daniel Zamfir. Statul le va cumpara casa, iar oamenii vor putea sta cu chirie si vor avea dreptul sa o cumpere apoi, din nou, de la stat.

In 15 zile de la momentul in care clientul bancii a ajus sa primeasca somatie de executare silita , el isi poate manifesta dorinta de a ramane, cu chirie, in locuinta pentru care a ajuns sa nu mai poata plati ratele. In aceastp situatie,.ANAF, cea care executa silit locuintele pentru care statul a garantat creditele care au ajuns sa nu mai poata fi platite, opreste executarea silita si vinde casa catre Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). ANL va fi obligata sa cumpere locuinta la un pret egal cu valoarea soldului creditului ramas de achitat de cel care nu isi mai poate plati ratele.

Dupa acest pas, fostul proprietar va incheia un contract de inchiriere, timp de cinci ani, si va plati chirie catre ANL, valoarea chiriei urmand sa fie stabilita, anual, de Guvern, prin Hotarare. Dupa ce trec cei cinci ani, fostul proprietar are drept de preeemtiune la cumpararea casei de la stat, la pretul la care ANL a cumparat-o in trecut de la el, ajustat cu rata inflatiei.

39,5 milioane de lei acordate pentru “Prima Casa’

De la demararea programului “Prima Casa”, prin care statul garanteaza jumatate din valoarea creditului pentru o locuinta (garantia a fost 100%, in primii ani ai programului), valoarea totala a garantiilor platite de stat a fost de 39,5 milioane de lei. Programul a fost lansat acum sase ani si este, in momentul de fata, cel mai folosit pentru acordarea de catre banci a creditelor ipotecare.

Rata de neperformanta a creditelor “Prima Casa” era de doar 0,3%, potrivit datelor trimise de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) redactiei ECONOMICA.NET in aceasta luna. Chiar daca este mica, rata a crescut cu 0,1% in doar trei luni.

Astfel, „de la debutul programului, din anul 2009 si pana in prezent, a fost executat un numar de 462 de garantii, in valoare totala de 39,5 milioane lei, dintre care 9 credite au beneficiat de garantii de 100%, valoarea acestora fiind de aproximativ 1,6 milioane de lei”, au spus reprezentantii FNGCIMM. Totalul garantiilor acordate de Fond a fost de 182.000.

Documente utile:
Proiectul de lege privind Prima casa

Sursa: economica.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.