Ce sunt tinerii?

Astazi, 20 iunie 2010, au loc alegerile prezidentiale in Polonia. Acum o saptamana au avut loc alegerile parlamentare in Belgia.

Am urmarit cu atentie presa internationala si campania care s-a desfasurat in aceste doua tari pentru a vedea modul de desfasurare, viitorul „stralucit” promis cetatenilor si, in special, promisiunile candidatilor.

Un lucru iese in evidenta intotdeauna: cea mai nemultumita categorie din toate tarile (ma rog, din Polonia, Belgia si Romania) este cea reprezentata de tinerii cu varsta intre 18 si 35 de ani, absolventi de studii superioare.

Niciodata nu veti vedea un politician care se va adresa acestei categorii facand promisiuni, pe care ulterior sa le indeplineasca sau sa le incalce. Este o categorie ignorata total.

Trebuie sa ne gasim o voce care sa ne reprezinte, o voce a ratiunii:

I have never had a vote, and I have raised hell all over this country. You don’t need a vote to raise hell! You need convictions and a voice!
Mother Jones

Conform unui articol realizat astazi de BBC Uk, multi tineri polonezi absolventi de studii superioare au probleme in a isi gasi un loc de munca dupa terminarea studiilor, iar, in cazul in care isi gasesc, in general dupa minim 6 luni de cautari, salariul este prea mic pentru plata cheltuielilor de „supravietuire”, acestia trebuind sa traiasca, in continuare, cu parintii.

Aceasta situatie, precum stim cu totii, este prezenta si in Romania, tinerii cu varste intre 18 si 35 de ani, absolventi de studii superioare constituind categoria cea mai dezavantajata pe piata muncii, datoria lipsei de experienta si vechime.

Atat in Polonia, cat si in Romania, alaturi de nivelul scazut al salariilor, acest lucru duce la o crestere a ratei migratiei externe, in special pe posturi de munca necalificate. Conform EUROSTAT, ultimele 5 luni, rata migratiei in Romania a crescut cu 14.72% fata de perioada similara a anului 2009.

Ne revoltam sau emigram?

Ajutam la dezvoltarea tarii sau la distrugerea ei?

There’s a voice inside you that tells you what you should do.
Alan Rickman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top