Ce va finanta Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii al Romaniei

Cele peste zece miliarde de euro care se vor strange la in acest fond, vor intra in urmatorii patru ani in economie, urmand sa fie construite un spital republican si a opt regionale, autostrazi, dar si linii de cai ferate rapide. Se vor crea 850.000 de noi locuri de munca cu norma intreaga.

Guvernul a anuntat ca doreste sa constituie un Fond Suveran de Investitii, care va avea drept scop dezvoltarea si finantarea proiectelor de investitii rentabile si sustenabile, cu o valoare de peste zece miliarde de euro.

Statul roman, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de actionar unic pe toata perioada de functionare a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI).

Conform Programului de Guvernare al PSD, se doreste crearea unor noi instrumente de investitii publice – Constituirea unui fond suveran de investitii in vederea administrarii si valorificarii eficiente a participatiilor minoritare ale statului.

Obiectivul FSDI este de a stimula dezvoltarea economica prin investitii in infrastructura si companii strategice si intarirea rolului statului prin administrarea adecvata a participatiilor minoritare si obtinerea de lichiditati din emisiunea de obligatiuni, valorificarea anumitor active, dividende si alte surse atrase in proiectele de investitii.

Alaturi de FSDI, cel tarziu in al doilea semestru din 2017, urmeaza sa fie creat un Fond National de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul detine participatii si care in prezent sunt administrate de AVAS, dar si companii de stat care nu vor putea fi incluse in FSDI din cauza interdictiei europene, (in unele cazuri, companiile de productie si distributie nu pot fi administrate de aceeasi enitate, evitandu-se in acest fel comportamentul de monopol). Ca urmare a acestor reglementari, Transelectrica si Transgaz vor fi administrate si detinute de FND, iar Hidroelectrica sau Romgaz de catre FSDI. Urmeaza ca AVAS sa se desfiinteze. Ca si FSDI, FND va ramane pe toata perioada de functionare in proprietatea exclusiva a statului roman.

Modelele utilizate pentru infiintarea FSDI sunt cele ale fondurilor suverane din Norvegia, Franta, Italia sau Polonia.
In Programul PSD se arata ca fondul va fi alcatuit, in principal, din companiile de stat profitabile, a carui valoare va depasi 10 miliarde de euro. Fondul se va putea folosi de veniturile din dividende ale acestor companii, precum si din veniturile provenite din emisiuni de obligatiuni sau din vanzarea de active neperformante (case de odihna, hoteluri – apartinand unor companii al caror obiect de activitate este cu totul altul). Scopul fondului va fi de a dezvolta sau construi de la zero afaceri in domenii prioritare pentru statul roman, care sa se sustina economic (cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau impreuna cu alte fonduri de investitii sau investitori privati.

“Estimam ca 10 miliarde de euro vor intra in economia Romaniei in urmatorii patru ani prin FSDI. Fondul va duce, printre altele, la aparitia a numeroase fabrici in agricultura si industrie, dar si la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Santierul Naval Constanta, C.E.C., Nuclearelectrica, astfel incat acestea sa-si poata extinde activitatea sau, dupa caz, sa achizitioneze noi capacitati: flota de avioane, de nave, de garnituri de tren. Cele mai mari investitii ale FSDI in urmatorii patru ani se vor realiza in sanatate, prin constructia unui spital republican si a opt spitale regionale. Valoarea totala finantata din FSDI este estimata la 3,5 miliarde de euro”, se arata in Programul PSD.

Alte trei miliarde de euro vor viza constructia de autostrazi si cai ferate rapide, avand prioritate autostrazile care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene pana in 2020. FSDI impreuna cu alte banci internationale, BEI, BERD si Banca Mondiala, va construi in parteneriat public- privat autostrazi pe care le va detine pentru o perioada de 30 ani si care vor fi cedate inapoi statului roman, pe masura ce bugetul de stat va avea disponibilitati pentru a le rascumpara.

“Proiectele principale asupra carora finantatorii si-au aratat interesul sunt acelea care se sustin economic. Spre exemplu, cele care au un trafic care sa sustina necesitatea unei autostrazi, pentru a concura cu proiecte propuse de state vecine. Sunt cinci autostrazi care respecta aceste criterii, dintre care una, Pitesti-Craiova, este prevazuta a se finaliza pe fonduri europene pana in anul 2021. Celelalte patru, daca nu vor fi finantate de la buget, vor fi lansate prin aceste fonduri: o autostrada care sa strabata muntii intre Transilvania si Moldova (Targu Mures – Iasi), o a doua autostrada prin Sudul Romaniei, care sa uneasca Transilvania cu Oltenia si Tara Romaneasca (Timisoara – Bucuresti), a treia, care sa strabata muntii de pe Valea Prahovei (Comarnic – Brasov) si o a patra care sa uneasca Moldova cu Tara Romaneasca (Iasi – Bucuresti)”, se arata documentul PSD.

In ceea ce priveste calea ferata rapida, finantarea prioritara se va face pentru refacerea caii ferate si modernizarea acesteia, astfel incat sa avem in Romania trenuri care circula cu viteze de peste 100 km/h, din directia Vest – Bucuresti, Chisinau – Iasi – Bucuresti, Bucuresti – Constanta, Bucuresti – Brasov.

O alta industrie dezvoltata prin FSDI va fi cea de armament, prin extinderea capacitatilor fabricilor existente.
“Desi bugetul de stat se va diminua initial cu 2,6 miliarde de lei, bani care nu se vor mai incasa din dividendele companiilor de stat, datorita activitatii economice puternice a FSDI, se vor incasa la buget sume din taxe si impozite de aproximativ 9 miliarde de lei. In acest fel, in 2020, surplusul anual adus la bugetul de stat de catre FSDI va fi de cel putin 6 miliarde de lei”, se estimeaza in Program.

De asemenea, se fac estimari si in ceea ce priveste locurile de munca create: 850.000 de noi locuri de munca cu norma intreaga. Dintre acestea, peste 50.000 de noi locuri de munca vor fi create in domeniul sanatatii, prin cele noua mari spitale care vor fi construite pana in 2020, dar si prin deblocarea tuturor posturilor de medici din toata tara si scoaterea lor la concurs pana cel tarziu in primavara anului 2017. Iar in industrie se estimeaza ca vor fi sectoare cu zeci de mii de angajati in plus: industria extractiva, industria prelucratoare, industria auto, industria procesarii agroalimentare, industria siderurgica, industria de armament si de aparare.

O alta sursa bugetara foarte importanta, care impreuna cu FSDI va genera peste 300.000 de noi locuri de munca in economie, o reprezinta fondurile europene.

Se apreciaza ca, pana in 2020, fondurile europene vor fi absorbite in proportie de peste 72% (restul pana la 100% va fi absorbit pana la 31 decembrie 2023). Si in educatie va creste numarul de salariati, in special ca urmare a constructiei de noi crese si gradinite (2.500 ca numar) de catre stat, cu prioritate in zonele in care spiritul antreprenorial este mai putin dezvoltat si in zone izolate.

“Ne punem mare incredere si in atingerea obiectivului de a avea in Romania anului 2020 peste un milion de cetateni cu salariul brut mai mare de 1.000 de euro, facand parte deci din clasa de mijloc, fata de mai putin de 200.000, cat sunt in prezent. In aceste conditii, dar si prin investitiile masive ale statului, FSDI si din fonduri europene, salariul mediu brut in Romania se va apropia in 2020 de 1.000 de euro. Concomitent, vom corobora si cresterea nivelului salariului minim la cel putin 1.750 lei in 2020, acesta atingand 44% din salariul mediu in 2020”, se arata in Programul de Guvernare al PSD.

Descarca Memorandumul

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top