Cei care au imprumuturi pot sa treaca la banca bunul ipotecat daca nu-si mai pot plati datoria

Casa-Bani1.jpg

Prima CasaProiectul de lege prin care o persoana ce a facut credit la banca si nu mai reuseste sa-si achite datoria poate sa treaca in proprietatea bancii imobilului ipotecat, banca nemaiputandu-i lua alte bunuri sau venituri, a fost adoptat de Camera Deputatilor. In aceste conditii, nu doar clientul, ci si banca ar trebui sa isi asume riscul devalorizarii.

Potrivit proiectului de lege, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Debitorul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor.

Dupa comunicare deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Legea ii nemultumeste pe bancheri, iar Asociatia Romana a Bancilor apreciaza ca aceasta pericliteaza piata creditului imobiliar prin restrictionarea drastica a accesului la finantare, avand efecte si asupra dezvoltatorilor imobiliari si sectorului contructiilor.

Sursa:ZiaruldeIasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.