Cel putin un sfert din finantarile europene in perioada 2014-2020 vor fi pe proiecte sociale

Dragnea_Koos.jpg

Dragnea_KoosLiviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, s-a intalnit, la sediul MDRAP, cu Koos Richelle, director general al Directiei Generale (DG) pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene.

Discutiile dintre cei doi au vizat, printre altele, complementaritatea dintre instrumente si programe in perioada 2014-2020. „In acest moment, dupa cum stiti, negocierile se poarta pentru ca minimum 25% din fondurile disponibile in urmatoarea perioada sa fie alocate Fondului Social European, pentru combaterea somajului si a saraciei si integrarea sociala a categoriilor defavorizate. In acelasi timp, insa, masurile de intarire a coeziunii sociale trebuie integrate intr-o strategie generala de dezvoltare teritoriala”, a precizat directorul general Koos Richelle.

„Vrem sa folosim Instrumentul Investitii Teritoriale Integrate (ITI) pentru Delta Dunarii si zonele urbane functionale si Instrumentul Dezvoltare Locala sub Raspunderea Comunitatii (CLLD) pentru promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei, prin regenerarea comunitatilor defavorizate din mediul urban”, a aratat vicepremierul Liviu Dragnea.

Proiect pentru romii din Ferentari, multiplicat si in alte orase

Integrarea populatiei defavorizate, incluzand comunitatile de etnie roma, a constituit un punct important pe agenda discutiilor. MDRAP participa la implementarea Strategiei Nationale de incluziune a romilor 2012-2020 si finanteaza proiecte sociale si educationale (prin POR) si programe de lucrari publice de infrastructura (de la bugetul national) care urmaresc acest obiectiv.

„Vom multiplica proiectul de educatie alternativa de la Scoala nr.136 din cartierul Ferentari in alte 7 orase. Tot in Ferentari vom dezvolta, incepand din 2014, un proiect de regenerare urbana integrata si de salubrizare. In satul Hadareni am prevazut construirea unor locuinte pentru romi, a unui centru medical si a unui obiectiv economic. In parteneriat cu PNUD, am alocat 11 milioane de euro pentru realizarea a 9 proiecte-pilot adresate comunitatilor defavorizate, inclusiv romi, in Cluj-Napoca, Galati si Braila”, a precizat viceprim-ministrul Dragnea.

Dupa Koos Richelle, o solutie pentru gestionarea proiectelor de integrare sociala ar putea fi finantarea parteneriatelor intre autoritatile locale – care ar putea concepe aceste proiecte, in functie de nevoile locale – si ONG-uri, care si-ar putea asuma componenta de advocacy si implementarea: „Integrarea rromilor este o problema pan-europeana. Adevarat, romii nu sunt doar romani, de aceea tarile unde sunt cei mai raspanditi – Romania, impreuna cu Bulgaria, Ungaria, Slovacia si Polonia – trebuie sa lucreze impreuna ca sa gaseasca solutii. Legile europene sunt aceleasi pentru toata lumea. Nu putem admite turismul social al unor cetateni europeni, pe banii altor state europene, pentru care nu au muncit niciodata. Avem mare nevoie de proiecte concrete, care sa fie bine gandite, sa fie gestionate cu eficienta si sa aduca rezultate vizibile.”

Exprimandu-si acordul, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a dorit sa sublinieze preocuparea de durata si necesitatea unei abordari echitabile: „In general, s-au facut foarte multe proiecte pentru romi, insa nu au fost foarte bine comunicate si de aceea parerea multora este ca nu s-a facut nimic. Problema romilor nu este simpla si nu e doar a noastra. In acelasi timp, in Romania avem foarte multi oameni care au aceleasi probleme – de aceea nu cred ca putem face proiecte doar pentru romi; trebuie sa le gandim in asa fel incat de ele sa beneficieze toti cei care au aceleasi nevoi”.

Sursa: MDRT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top