Institutul Bancii Europene de Investitii isi directioneaza majoritatea subventiilor pentru cercetare prin intermediul Programului pentru Cunoastere, compus din doua scheme de finantare diferite:
- EIBURS, programul BEI de sponsorizare a cercetarii universitare (University Research Sponsorship Programme);
- STAREBEI (STAges de REcherche BEI), un program de finantare a tinerilor cercetatori care lucreaza in cadrul unor proiecte comune BEI-universitati.
EIBURS ofera subventii centrelor de cercetare universitare implicate in subiecte si teme de cercetare de interes major pentru banca.
Sponsorizarile BEI, de pana la 100.000 EUR pe an pe o perioada de 3 ani, sunt acordate, printr-o procedura competitiva, facultatilor sau centrelor de cercetare interesate asociate universitatilor din Uniunea Europeana, din statele candidate sau din statele potential candidate, care au o competenta recunoscuta in domeniile selectate de catre BEI, pentru ca acestea sa-si poata extinde activitatile in domeniile respective.
Propunerile castigatoare impun desfasurarea unor activitati variate (cercetare, organizarea de cursuri si seminarii, stabilirea de contacte, difuzarea rezultatelor etc.), care vor face obiectul unui acord contractual cu banca.
Pentru anul universitar 2015-2016, in cadrul programului EIBURS sunt asteptate propuneri pe o singura tema noua de cercetare:
Cum pot organizatiile mai mari sa fie si inovatoare?
Obiectivul proiectului de cercetare consta in analizarea modului in care organizatiile consacrate pot utiliza cel mai bine proiectele si/sau initiativele ca punct de plecare pentru inovatii radicale de succes, iar apoi in elaborarea unei serii de abordari, instrumente si tehnici comune care pot sustine respectivele proiecte sau initiative de inovare.
Multe organizatii consacrate isi desfasoara activitatea bazandu-se pe capacitatea lor de a reproduce eficient si sigur procesele existente si/sau de a supune produsele si serviciile existente unui proces gradual de inovare. Pe masura ce ciclurile de schimbare sunt mai scurte, organizatiile pot apela din ce in ce mai mult la solutii alternative pentru a realiza inovatii sau schimbari radicale.
Acest studiu se va concentra pe modul in care organizatiile cu procese de baza stabile pot in acelasi timp incuraja inovarea si schimbarea radicala. Cercetarea trebuie sa se concentreze pe executie – cum pot organizatiile consacrate sa puna cel mai bine in aplicare schimbarea din momentul luarii deciziei in acest sens?
Studiul va identifica modele de inovare si schimbare radicala in cadrul organizatiilor consacrate, care sa fie apoi utilizate ca un cadru general pentru a propune instrumentele pe care organizatia sa le adopte pentru a sustine respectiva inovatie.
Prima etapa va analiza gama de modele pentru inovare radicala in cadrul organizatiilor consacrate si trebuie sa cuprinda lectii cu privire la punerea in aplicare eficienta pe baza dovezilor empirice.
A doua etapa se va concentra pe diferite abordari privind punerea in aplicare, dupa ce a fost selectata strategia de urmat sau rezultatul dorit. Aceasta va analiza:
- daca anumite abordari sunt mai potrivite pentru a genera anumite rezultate in ceea ce priveste inovarea; si
- in ce masura pot organizatiile controla rezultatul dorit prin influentarea factorilor de sprijinire si de franare si ce rol joaca factorii externi necontrolabili si aleatori.
Analiza trebuie sa tina cont si de factori, precum cultura companiei si mediul de afaceri in ansamblul sau.
Etapa a treia se va baza pe cunostintele acumulate in primele doua etape si se va axa pe dezvoltarea de:
- instrumente de diagnosticare in scopul identificarii celor mai bune abordari pentru anumite tipuri de activitati in cadrul carora sa se puna in aplicare anumite tipuri de inovatii; si
- instrumente de sprijinire a inovarii, pe care organizatiile le pot folosi pentru a sprijini punerea in aplicare cu succes a diferitelor modele pentru inovare.
Proiectul poate cuprinde orice activitate suplimentara pe care centrul universitar o considera importanta pentru a desfasura cu succes cercetarea si difuzarea rezultatelor acesteia, inclusiv:
- organizarea de seminarii si alte activitati de difuzare a rezultatelor;
- crearea de baze de date; si
- anchete.
Propunerile se depun in limba engleza sau franceza, iar termenul de prezentare a propunerilor este 30 septembrie 2015.
Propunerile depuse dupa acest termen nu vor fi luate in considerare. Propunerile se vor trimite pe adresa: [email protected]
DOCUMENTATIE
Puteti descarca urmatoarele documente utile:
Finantator: Banca Europeana de Investitii
Sursa: Europa.eu
[caseta-final-fise]