Cerere de propuneri de proiecte 2017 – Programul de cercetare si dezvoltare pentru o viata activa si asistata/AAL – Ambient

batran.jpg

Asociatia Asistenta pentru Autonomie la Domiciliu (Ambient Assisted Living – AAL), organizatie internationala fara scop lucrativ, structura responsabila cu punerea in aplicare a programului „Active and Assisted Living” si cu alocarea si monitorizarea contributiei financiare a Uniunii Europene, a deschis cererea de propuneri de proiecte pentru 2017. Programul „Active and Assisted Living” are la baza aplicarea solutiilor TIC pentru facilitarea unei vieti active a persoanelor in varsta.

Titlul cererii: „Pachete AAL – Solutii integrate”- Furnizarea de solutii integrate bazate pe TIC pentru a sprijini viata activa, sanatoasa si independenta a persoanelor  in varsta.

Status: ACTIV
Depunere pana la: 24.05.2017
Buget: 26.304.496 euro

Obiectivul general al programului

Scopul programului este acela de a creste independenta persoanelor in varsta pentru a le permite sa traiasca mai mult timp la domiciliu. Este vorba despre cresterea calitaṭii vietii prin intermediul instrumentelor TIC si servicii la distanta care sa le permita sa-ṣi pastreze independenta, autonomia si demnitatea. Imbatranirea populatiei nu este doar o provocare problema pentru societate, ci ofera si oportunitati pentru inovare in sistemele de ingrijire a sanatatii, industrie si economie.

Prin intermediul cererii deschise a programului AAL se urmareste finantarea proiectelor care propun solutii de dezvoltare a unor modele sustenabile de ingrijire a populatiei in curs de imbatranire.

Proiectele selectate vor beneficia de finantare prin agentiile nationale desemnate de statele participante si Comisia Europeana. Initiativa AAL are 22 de tari membre, iar parteneriatele pentru a construi proiecte se pot realiza doar intre partile interesate din tarile participante.

Obiective specifice:

Scopul acestei cereri pentru propuneri de proiecte este de a sprijini iniṭiativele de colaborare inovatoare, transnationale si multidisciplinare orientate clar spre piata si cu valoare adaugata pentru diferitele tipuri de utilizatori finali.

Cererile anterioare AAL au demonstrat rezultate impresionante, culminand cu solutii eficiente si practice. Cu toate acestea, multe solutii care se refera doar la o necesitate specifica in viata de zi cu zi nu au fost inca integrate si evaluate suficient.

Din ce in ce mai mult, utilizatorii finali cer solutii bine integrate, care sunt in mod intuitiv utile, personalizate si iau in considerare intreaga durata de viata.

2 prioritaṭi sunt prevazute pentru cererea 2017:

1) Provocarea data de dezvoltarea unor pachete care integreaza diferite solutii ce se adreseaza nevoilor si dorinṭelor utilizatorilor finali si adauga valoare vietii lor;
2) Provocarea legata de testarea si evaluarea aprofundate privind pachetele in scopul de a oferi rezultate semnificative.

Buget – 26.304.496 €;  CE contribuie cu pana la 11,9 milioane €, restul reprezinta contributii ale statelor participante la program. Ratele de cofinantare sunt stabilite de fiecare stat participant.

Eligibilitate Tari/Regiuni – Austria, Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Canada si Elvetia.

Beneficiari – Romania: (fiecare stat participant isi defineste tipul de parteneri eligibili): intreprinderi (in special IMM-uri), institutii sociale, de sanatate si ingrijire, sectorul TIC, centre de cercetare si universitati, asociatii, autoritati publice.

Informatii suplimentare: 

  • 250.000€ maximum din bugetul public, daca partenerul roman este lider de proiect, ṣi 200.000€, daca este participant la proiect;
  • Consorṭiul participant trebuie sa fie compus din cel putin 3 organizaṭii independente eligibile (persoane juridice) din cel puṭin 3 state partenere diferite din cadrul Programului AAL;
  • Consorṭiul trebuie sa includa cel puṭin un partener de afaceri eligibil, cel puṭin o IMM, care poate fi partenerul de afaceri, ṣi cel puṭin un utilizator final eligibil.
  • Dimensiunea consorṭiului: 3 -10 parteneri, iar durata proiectului: 18 – 36 de luni.
  • Engleza este limba folosita pentru depunerea aplicaṭiilor (doar online).
  • Punctul Naṭional de Contact are un rol foarte important in gestionarea finanṭarilor AAL ṣi stabilirea criterilor naṭionale de eligibilitate. Potenṭialii parteneri sunt sfatuiṭi sa solicite informaṭii detaliate inainte de depunerea aplicaṭiei.
  • Pentru cererea 2017, Romania s-a angajat cu un buget de 1.000.000 €.
  • Proiectele AAL trebuie sa propuna un plan de afaceri viabil si solid ṣi sa comercializeze rezultatele obṭinute 2 ani dupa finalizarea proiectului.
  • Bugetul indicativ pentru un proiect este de 5 mil. €, contribuṭia AAL fiind de maximum 2,5 mil €.

Termenul-limita pentru depunerea aplicatiilor: 24 mai 2017, ora 17:00 la Bruxelles.

INFO DAY  va avea loc la Bruxelles pe 7 martie 2017.

Institutie responsabila pentru Romania/Punctul Naṭional de Contact: Unitatea Executiva pentru Finanṭarea Invaṭamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii ṣi Inovarii (UEFISCDI) Str. Mendeleev, 21-25 Bucureṣti

Programul Naṭional pentru Cercetare-Dezvoltare ṣi Inovare 2015-2020 (PNCDI III)

Persoane de contact: Ramona SIMIONESCU Tel.: +40 21 302 38 81 / +40 21 302 38 88; Fax: +40 21 311 59 92

Cautare de parteneri pentru consorṭii AAL.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website
Ghidul solicitantului

[caseta-final-fise]

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.