Primii bani pentru programul Prima Casa 2017 vin in doua saptamani

prima-casa.jpg

Hotararea de guvern pentru modificarea programului Prima Casa, aflat acum in dezbatere publica, va ajunge pe masa guvernului la aprobare saptamana viitoare. Inseamna ca in aproximativ doua saptamani vor fi deblocate noi sume pentru garantarea creditelor.

In sedinta de guvern de saptamana viitoare va ajunge proiectul de Hotarare care va modifica Programul Prima Casa. Cel mai probabil va fi si aprobat, iar, dupa publicarea lui in Monitorul Oficial, in termen de circa 4-5 zile, va fi alocata o noua suma pentru garantarea creditelor din Program.

Plafonul de garantare pentru 2017 este fixat in proiectul de Hotarare la 2,5 miliarde de lei, usor mai mic decat anul trecut, care a fost de 2,94 miliarde de lei. Acesta va fi deblocat in etape, dintre care prima, peste aproximativ doua saptamani. Suma care va fi alocata in aceasta prima etapa nu se cunoaste inca, pentru ca va fi stabilita dupa analizarea cererilor de garantii din partea bancilor.

Nu este prima finantare a Programului in 2017. La inceputul acestei luni, garantiile pentru program au fost suplimentate cu 175,5 milioane lei, bani ramasi neconsumati in 2016, insa suma a fost rapid contractata in totalitate. Astfel, suma totala alocata garantarii programului Prima Casa in 2017 este de aproape 2,7 miliarde de lei.

In Prima Casa 2017, statul garanteaza 50% din valoarea unui credit pentru o locuinta noua, in valoare de maximum 70.000 euro (in baza autorizatiilor de construire eliberate dupa 22 februarie 2010), si 40% pentru un imprumut acordat pentru o locuinta veche, de pana la 60.000 de euro.

Avansul minim cerut in Program, principalul avantaj al lui, este de 5%, in conditiile in care un credit ipotecar clasic are acum pe piata un avans de 15%.

Zilele trecute, ING Bank a renuntat la avansul de 5% pentru Prima Casa si cere 10%.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.