Cerere de propuneri de proiecte Europe Aid – Lanturi valorice/de productie incluzive si durabile in agricultura si fortificare nutritionala

cerere.jpg

Comisia Europeana, prin intermediul EuropeAid – Directia generala pentru cooperare internationala si dezvoltare, a lansat cererea de propuneri de proiecte «Lanturi valorice incluzive si durabile in agricultura si fortificare nutritionala».

Status: INACTIV
Depunere: 29 martie/2 iunie 2016
Buget: 57.000.000 €

indexActuala cerere de propuneri este una restransa, in prima faza trebuie trimisa doar o nota succinta, dupa evaluarea pozitiva a acesteia, coordonatorul proiectului este obligat sa trimita aplicatia integrala.

Obiectivul general al acestui apel este de a crea lanturi de valoare incluzive si durabile in agricultura si de a imbunatati siguranta alimentara pentru persoanele sarace si vulnerabile si pentru reducerea saraciei si subnutriṭiei.

Obiective specifice:

Lotul I – 27.000.000 €:
1. imbunataṭirea guvernanṭei lanṭurilor de valori;
2. consolidarea capacitatii lanturilor de valori/de producṭie si accesul pe piata al micilor fermieri si companiilor agricole mic.

Aliantele multipartite sunt o prioritate centrala pentru proiectele din lotul 1. Aceste aliante sau parteneriate pot fi realizate intre autoritati publice, orice tip de sector privat, societatea civila, comunitate si organizatiile agricole, organizatiile regionale si internationale, banci de dezvoltare, managerii de fonduri, fundatii, etc.

Parteneriatele eficiente in special cu organizatiile agricole si partile interesate locale vor fi incurajate si considerate ca fiind unul dintre obiectivele prioritare ale acestui lot.

Lotul II – 30.000.000 €:
3. imbunatatirea starii nutritionale a populatiilor vulnerabile care sufera de deficiente de micronutrienti, in special femeile, fetele si copiii, consolidarea accesului la alimentele imbogatite si la consumul acestora.

Tipuri de actiuni finantate:

LOTUL I: Lanturi de valoare in agricultura locala si internationala

Fiecare contributie solicitata de la UE acopera o singura tara, dar poate include mai multe lanturi valorice din tara respectiva (spre exemplu, agricultura, pescuit, domeniul forestier, etc.)

Lista tarilor in care se pot desfasura actiuni mentioneaza pentru Europa o singura tara, respectiv Republica Moldova. Asadar, entitatile interesate din Romania pot depune, in calitate de coordonator, un proiect care se va desfasura in Republica Moldova:

 • asistenta tehnica;
 • studii;
 • fonduri de formare sau finanṭari pentru co-investitii in lanturi valorice.

Actiunile trebuie sa respecte urmatoarele prioritati:

 • facilitarea aliantelor public-privat;
 • crearea de lanturi de valoare;
 • sprijin pentru agricultori si IMM-uri.

LOTUL II: Fortificare nutriṭionala – numai organizaṭiile internaṭionale pot fi coordonatori de proiect

 • asistenta tehnica pentru reglementare si legislatie privind fortificarea nutritionala;
 • consolidarea capacitatilor si instruire pentru producatorii interni, imbunatatirea abilitatilor analitice si a capacitatilor in materie de rentabilitate si elaboarea de politici.

Actiunile trebuie sa respecte urmatoarele prioritaṭi:

 • intensificarea actiunilor in domeniul fortificarii nutritionale;
 • conceperea sau punerea in practica a unor programe in domeniu;
 • evaluarea si analizarea interventiilor recente.

Beneficiari:

 • autoritati publice si entitati private, in special IMM-urile, ONG-uri, fundatii, cooperative, entitati angajate in actiuni sociale, etc. – cu experienṭa in PPP, organizatii internationale.

Eligibilitate tari/regiuni: state membre ale UE, tari terṭe.

Bugetul alocat este de 57.000.000 €; maximum 70% pentru lotul I si 80% pentru lotul II din totalul costurilor eligibile.

Cererea de propuneri de proiecte va fi depusa pana la 29 martie 2016 pentru nota succinta; 2 iunie 2016 pentru aplicatia completa (ora 16:00 la Bruxelles).

Informatii suplimentare:

 • o sesiune de informare privind depunerea aplicatiilor va fi organizata pe 25 februarie a.c. la Bruxelles;
 • inregistrarea in baza de date online a Comisiei Europene PADOR este obligatorie;
 • aplicaṭiile se depun prin sistemul electronic al EuropeAid PROSPECT;
 • intrebarile privind disfuncṭionalitaṭi ale PADOR ṣi PROSPECT la adresa: [email protected] De preferinṭa, intrebari in engleza, franceza sau spaniola;
 • contributia/finantarea solicitata Uniunii Europene poate acoperi costurile totale ale actiunii, daca acest lucru este esential pentru punerea sa in aplicare. In acest caz, solicitantul trebuie sa justifice finantarea integrala in anexa A.2, punctul 2.1.;
 • durata actiunilor/proiectului trebuie sa fie cuprinsa intre 48 si 72 de luni.

Detalii privind aceasta cerere de propuneri de proiecte la adresa: [email protected] (cel putin cu 21 de zile inainte de data limita pentru aplicare).

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul solicitantului

Website-ul programului

 

Sursa: UNCJR
Finantator: Uniunea Europeana

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.