Cerere de propuneri de proiecte “Orizont 2020” – eficienta energetica

energy.jpg

Comisia Europeana a deschis recent cererea de propuneri de proiecte a programului “Orizont 2020” – “Eficienta energetica 2016/2017”.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 15.09.2016
Buget: 30.000.000€
 
 
 

 
Cererea are urmatoarele tematici pe care se poate aplica:

EE-09-2016-2017: Implicarea ṣi activarea autoritatilor publice – Actiuni de Coordonare ṣi Sprijin (6.000.000€ buget pentru EE-09 ṣi EE-16) Propuneri care demonstreaza o abordare inovatoare in abilitarea autoritatilor publice de a-ṣi intensifica rolul lor activ in dezvoltarea, finantarea si implementarea unor planuri ambitioase de energie durabila si masuri adecvate (de exemplu, prin valorificarea sinergiilor cu Pactul primarilor, initiativa Oraṣe si Comunitati inteligente sau initiative publice similare), pe baza unor date fiabile.

EE-11-2016-2017: Depaṣirea barierelor de piata ṣi promovarea renovarii profunde a cladirilor – Actiuni de Coordonare ṣi Sprijin (16.000.000€ buget pentru tematicil. EE-11, EE- 13, EE-14 ṣi EE-25). Accentul propunerilor prezentate ar trebui sa fie pus pe depasirea barierelor existente pe piata la renovarea profunda in cadrul lantului valoric. Orice tip de constructie poate fi inclus (publice sau private, rezidentiale sau non-rezidentiale). Propunerile ar trebui sa se bazeze pe experienta anterioara, inclusiv pe rezultatele proiectelor „Intelligent Energy Europe”. Propunerile ar putea sa aiba in vedere integrarea sistemelor de certificare voluntare, dar ṣi certificatele de performanta energetica, incluzand elementele de clasificare a calitatii interioare a cladirilor.

EE-13-2016: Reducerea costurilor cladirilor cu consum energetic aproape de zero – Actiuni de Coordonare ṣi Sprijin (16.000.000€ buget pentru tematicile EE-11, EE-13, EE-14 ṣi EE-25) Propunerile ar trebui sa se concentreze pe reducerea costurilor de proiectare si construirea de noi cladiri cu consum energetic aproape de zero (Nearly Zero-Energy Buildings-NZEB) cu scopul de a creste absorbtia lor pe piata. Propunerile ar trebui sa analizeze modul in care se poate ajunge la o performanta imbunatatita dincolo de nivelul NZEB, mentinand in acelasi timp un accent de ansamblu asupra reducerii costurilor.

EE-14-2016-2017: Competente in constructii – Actiuni de Coordonare ṣi Sprijin (16.000.000€ buget pentru tematicile EE-11, EE-13, EE-14 ṣi EE-25) Obiectivul este de a creste numarul profesionistilor calificati ṣi necalificati in domeniul constructiilor de-a lungul lantului valoric (designeri, arhitecti, ingineri, manageri de constructii, tehnicieni, muncitori, inclusiv ucenicii si alti specialisti in domeniu), cu un accent specific pe implicarea IMM-urilor. Sistemele de formare pot lua in considerare, de asemenea, activitati de exploatare si intretinere. Scopul final este de a imbunatati calitatea generala a constructiilor noi, pentru a accelera viteza de renovare si pentru a asigura interactiuni adecvate intre diferitele meserii si profesii implicate in renovari.

EE-16-2016-2017: Implementarea efectiva a legislatiei europene privind eficienta produselor – Actiuni de Coordonare ṣi Sprijin (6.000.000€ buget pentru EE-09 ṣi EE-16); Propunerile ar trebui sa sprijine un nivel mai ridicat al activitatilor de supraveghere, dincolo de testarea produsului. Ele nu ar trebui sa inlocuiasca activitatile care sunt in responsabilitatea statelor membre, dar ar trebui sa le adauge valoare europeana (de exemplu, executarea de activitati comune, schimbul de informatii, dezvoltarea unor metode comune, protocoale si liste de verificare, etc.).

EE-22-2016-2017: Asistenta pentru dezvoltare de proiecte – Actiuni de Coordonare ṣi Sprijin (8.000.000€) Asistenta tehnica pentru proiecte va fi furnizata promotorilor de proiecte publice si private, cum ar fi: autoritatile publice si gruparile lor, operatorii si organismele de infrastructuri publice/private, companiile de servicii energetice, lanturile de retail, managerii de proprietati si servicii/industrie. Scopul actiunii este, prin urmare, de a construi competente tehnice, economice si juridice necesare pentru dezvoltarea proiectului si care sa conduca la lansarea investitiilor concrete.

EE-25-2016: Dezvoltarea ṣi lansarea de servicii energetice eficiente ṣi inovatoare – Actiuni de Coordonare ṣi Sprijin (16.000.000€ buget pentru tematicile EE-11, EE-13, EE-14 ṣi EE-25) Propunerile ar trebui sa vizeze dezvoltarea, demonstrarea si standardizarea noilor tipuri de servicii in domeniul eficientei energetice si a modelelor de afaceri in toate sectoarele (inclusiv mobilitatea), ceea ce ar cuantifica mai bine multiplele beneficii ale eficientei energetice.

Complementaritate:

Programul de lucru al Comisiei Europene 2016-2017 care stabileṣte cererile de propuneri pentru componenta eficienta energetica incurajeaza sinergiile intre Orizont 2020 si alte fonduri ale Uniunii Europene, precum fondurile structurale si de investitii europene (ESIF), care pot spori impactul ambelor surse de finantare in termeni de excelenta stiintifica si dezvoltare socioeconomica. Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) va investi circa 100 de miliarde de euro (estimat) in cercetare ṣi inovare in perioada 2014-2020 si 38 de miliarde de euro (estimat) in economia cu emisii scazute de carbon, ceea ce va permite, printre altele, o eficienta energetica si solutii prin folosirea surselor regenerabile. Pentru a realiza acest lucru, solicitantii ar trebui sa contacteze autoritatile de management ESIF si autoritatile care supravegheaza dezvoltarea strategiei de cercetare si inovare pentru specializarea inteligenta din statul sau regiunea lor.

Buget total: 30.000.000€ (diferite sume bugetare in functie de tematica, stabilite prin programul anual de lucru al Comisiei Europene).

Beneficiari: orice entitate constituita legal.

Eligibilitate tari/regiuni: state membre UE, tari asociate la program, organizatii internationale.

 Data de depunere: 15 septembrie 2016 (orele 17:00 la Bruxelles).

Informatii suplimentare:

  •  Manualul online Orizont 2020;
  • Complementaritate: Exemple sunt dezvoltarea si echiparea infrastructurilor de inovare sau incurajarea abilitatilor de inovare prin intermediul fondurilor structurale si de investitii europene, care sa permita participarea la un proiect Orizont 2020 sau transferul de cunostinte si tehnologii rezultate in urma proiectelor Orizont 2020 la firmele care pot, datorita sprijinului ESIF, sa dezvolta mai mult fazele de testare, prototipurile, etc. spre inovatii adecvate pentru preluarea pe piata. ESIF pot fi, de asemenea, utilizate pentru a extinde sprijinul si serviciile de consultanta pentru potentialii participanti Orizont 2020. ESIF poate ajuta, de asemenea, la implementarea de solutii inovatoare, care provin de la Orizont 2020, de exemplu, prin intermediul achizitiilor publice.

Depunerea aplicatiilor se face electronic, detalii aici.

Pentru intrebari referitoare la cererile de propuneri ale programului Orizont 2020, a fost creat un Helpdesk Horizon2020; cei interesati sunt rugati sa adreseze intrebarile cu cel putin 2 saptamani inainte de data limita de depunere a aplicatiilor.

Probleme IT legate de depunerea aplicatiilor.

Punctul National de Contact Romania pentru programul Orizont 2020.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul solicitantului

Website-ul programului

Sursa: UNCJR
Finantator: Uniunea Europeana

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.