Cerere de propuneri de proiecte, Orizont 2020 – energie competitiva cu emisii scazute de carbon 2016 – 2017

energie.jpg

Comisia Europeana  a deschis pentru finantare in cadrul programului european „Orizont 2020”, componenta Schimbari societale”, 2 tematici ale cererii de propuneri de proiecte „Energie competitiva cu emisii scazute de carbon” ce pot prezenta interes pentru consiliile judetene.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 29.11.2016/16.02.2017
Buget: 17.500.000 €

Tematici

LCE-31-2016-2017 – Sprijin al ṣtiinṭelor sociale ṣi umaniste pentru Uniunea Energetica – actiune de inovare ṣi cercetare; bugetul alocat: 10.000.000.

Domeniul de aplicare:
Propunerile ar trebui sa abordeze una, sau o combinatie, dintre urmatoarele aspecte (o perspectiva comparativa, cu studii de caz sau date de la cel putin trei state membre ale Uniunii Europene sau tarile asociate, va fi considerat un avantaj):

In 2016:
– Factorii care conduc la optiunile energetice individuale si la comportamente legate de energie (cum ar fi valorile si etica, structurile practicilor de zi cu zi, sistemele de credinte, sociale sau culturale, in special de gen, roluri, etc.), utilizand diferite tehnici de colectare a datelor;
– Factorii care conduc la optiunile energetice colective si comportamente legate de energie (cum ar fi formele sociale, economice sau alte forme de organizare ṣi experiente cu mobilizare sociala).

In 2017:
– Structuri de stimulare socioeconomica care incurajeaza sau descurajeaza un comportament responsabil energetic;
– Cadre politice, institutionale si de organizare ca structura si conditie pentru participarea cetatenilor, incluzand problemele incluziunii, de gen, democratiei, formatele de organizare si modele de afaceri.

LCE-37-2017: ERA-NET Co-fondul de cooperare consolidata in retelele energetice inteligente locale si regionale ale sistemului energetic european; bugetul alocat este de 7.500.000€.

Serviciile publice locale si regionale, IMM-urile si companiile de tip start-up ar putea juca un rol major pentru a oferi cunostintele tehnologice, economice, juridice si organizatorice si a construi co-crearea ecosistemelor cu initiative private si ale comunitaṭii care sa dezvolte si sa puna in aplicare solutiile energetice necesare. Acceptarea acestor noi solutii energetice ar putea permite consumatorilor/cetatenilor sa participe la modele de partajare si la procese de afaceri inteligente, implicandu-i ca actori in sistemul energetic local.

Propunerile ar trebui sa puna in comun resursele financiare necesare din programele nationale (sau regionale) de cercetare care participa la proiect in vederea punerii in aplicare a unei cereri de propuneri comune care rezulta din subventii catre parti terte, cu cofinantarea UE in acest domeniu.

Initiatorii propunerilor sunt incurajati sa includa si alte activitati comune, inclusiv apeluri comune suplimentare fara cofinantare UE.

Domeniul de aplicare al activitatilor trebuie sa varieze de la “retele energetice tehnice” la “retele de afaceri si ale cetatenilor pentru energie” care se bazeaza pe instrumente ce au fost dezvoltate in exercitii practice in toata Europa, in regiuni, municipalitati, comunitaṭi mici si IMMuri inovatoare. Acest lucru implica acoperirea diverselor domenii de energie pentru a realiza cea mai buna utilizare a potentialelor locale si regionale.

Complementaritate:

Programul de lucru al Comisiei Europene 2016-2017 care stabileṣte cererile de propuneri pentru componenta eficienṭa energetica incurajeaza sinergii intre Orizont 2020 si alte fonduri ale Uniunii Europene precum fondurile structurale si de investitii europene (ESIF), care pot spori impactul ambelor surse de finanṭare in termeni de excelenta stiintifica si dezvoltare socioeconomica. Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) va investi circa 100 de miliarde de euro (estimat) in cercetare ṣi inovare in perioada 2014-2020 si 38 de miliarde de euro (estimat) in economia cu emisii scazute de carbon, ceea ce va permite, printre altele, o eficienta energetica si soluṭii prin folosirea surselor regenerabile. Pentru a realiza acest lucru, solicitantii ar trebui sa contacteze autoritatile de management ESIF si autoritatile care supravegheaza dezvoltarea strategiei de cercetare si inovare pentru specializarea inteligenta din statul sau regiunea lor.

Buget total: 17.500.000€ – rata de cofinantare variaza in funcṭie de tipul de actiune.

Beneficiari – orice entitate constituita legal pe teritoriul unui stat eligibil.

Eligibilitate tari/regiuni – state membre UE, tari asociate la program, organizatii internationale (vezi anexe generale ale programului de lucru).

Data de depunere – 29 noiembrie 2016/16 februarie 2017 (ora 17:00 la Bruxelles).

Informatii suplimentare:

  • Pentru actiunile de inovare ṣi cercetare parteneriatul pentru un proiect ar trebui sa includa cel putin 3 entitati si acestea sa fie stabilite in trei tari diferite; entitatile trebuie sa fie independente una fata de alta;
  • Actiunile de cercetare si inovare sunt cofinantate 100%;
  • Cofinantarile pentru Co-fondul ERA-NET au reguli speciale;
  • Manualul online Orizont 2020

Institutie responsabila:

Comisia Europeana DG Cercetare si Inovare Depunerea aplicatiilor se face electronic, detalii aici.

Pentru intrebari referitoare la cererile de propuneri ale programului Orizont 2020, a fost creat un Helpdesk Horizon2020; cei interesati sunt rugati sa adreseze intrebarile cu cel putin 2 saptamani inainte de data limita de depunere a aplicatiilor.

Pentru probleme IT legate de depunerea aplicatiilor.

Punctul National de Contact Romania pentru programul Orizont 2020.

Programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2016-2017.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website
Ghidul solicitantului

 

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: UNCJR

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.