Cerere de propuneri Initiativa Voluntari UE pentru ajutor umanitar: Asistenta tehnica pentru organizatiile de trimitere

tineret_2.jpg

Consolidarea capacitatilor pentru ajutor umanitar ale organizatiilor de primire

Obiectivul acestei initiative este de a contribui la consolidarea capacitatii Uniunii de a oferi ajutor umanitar pe baza de necesitati, in scopul protejarii vietii, prevenirii si alinarii suferintei umane si pastrarii demnitatii umane, precum si in scopul consolidarii capacitatii si rezistentei comunitatilor vulnerabile sau afectate de dezastre naturale din tarile terte, in special prin intermediul pregatirii pentru dezastre, al reducerii riscului de dezastre si prin consolidarea legaturii dintre ajutorul de urgenta, reabilitare si dezvoltare.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 01.04.2015/01.09.2015
Buget alocat: 6.948.000 euro

tineret_2In acest cadru, se va oferi finantare pentru actiuni avand ca scop consolidarea capacitatii viitoarelor organizatii de primire de a se pregati si de a raspunde crizelor umanitare. In plus, se va oferi sprijin pentru actiuni avand ca scop consolidarea capacitatii tehnice a viitoarelor organizatii de trimitere de a participa la initiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”.

Obiectivul prezentei cereri de propuneri este consolidarea capacitatilor organizatiilor de trimitere si de primire care intentioneaza sa participe la initiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” si asigurarea conformitatii cu standardele si procedurile referitoare la voluntarii candidati si la voluntarii UE pentru ajutor umanitar.

Prin prezenta cerere de propuneri, Comisia Europeana preconizeaza atingerea urmatoarelor rezultate:
Consolidarea capacitatilor unui numar de pana la 100 de organizatii de trimitere si de primire, in domeniile urmatoare:
– gestionarea riscului de dezastre, pregatirea si actiunile de raspuns, precum si crearea legaturii dintre ajutorul de urgenta, reabilitare si dezvoltare;
– gestionarea voluntarilor in conformitate cu standardele si procedurile pentru gestionarea voluntarilor candidati si a voluntarilor UE pentru ajutor umanitar;
– consolidarea voluntariatului local in tarile terte;
– capacitatile pentru parcurgerea procesului de certificare, inclusiv capacitatea administrativa;
– instrumentele si metodele pentru evaluarea nevoilor la nivel local;
– crearea de parteneriate in vederea dezvoltarii de proiecte comune in contextul initiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”;
– comunicarea principiilor Uniunii Europene in domeniul ajutorului umanitar convenite in Consensul european privind ajutorul umanitar si cresterea gradului de constientizare si a vizibilitatii ajutorului umanitar pe care Uniunea il ofera.

Organisme eligibile

Propunerile atat pentru activitati de asistenta tehnica, cat si pentru activitati de consolidare a capacitatilor trebuie sa fie trimise de:
– organizatii neguvernamentale, non-profit, infiintate in conformitate cu legislatia unui stat membru si avand sediul in Uniune; sau
– organisme de drept public cu caracter civil, guvernate de legislatia unui stat membru; sau
– Federatia Internationala a Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

Solicitantii (solicitanti – organizatiile coordonatoare) trebuie – la termenul specificat pentru depunerea propunerilor acestora – sa aiba cel putin cinci ani de experienta in activitati din domeniul ajutorului umanitar.

Sunt eligibile doar persoanele juridice stabilite in urmatoarele tari:
– Statele membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, tarile de Jos, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit.

Organizatiile partenere trebuie sa fie:

– organizatii neguvernamentale non-profit; sau
– organisme civile de drept public; sau
– Federatia Internationala a Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

Pentru ambele actiuni, solicitantii si partenerii trebuie sa depuna un mandat semnat de persoanele autorizate sa incheie angajamente obligatorii din punct de vedere juridic, care sa ii permita solicitantului sa actioneze in numele partenerilor. Solicitantul si organizatiile partenere vor fi denumiti in continuare „Consortiul”.

Asociati

Alte organizatii si entitati pot fi implicate in actiune in calitate de asociati. Acesti asociati au un rol efectiv in cadrul actiunii (de exemplu, sunt furnizori specializati de servicii de consolidare a capacitatilor si/sau de asistenta tehnica). Acestia nu au nicio relatie contractuala cu Comisia si nu trebuie sa indeplineasca criteriile mentionate in prezenta sectiune. Asociatii pot fi, de exemplu, societati private cu scop lucrativ. Asociatii trebuie sa fie mentionati in formularul electronic.

Activitati eligibile

Asistenta tehnica si consolidarea capacitatii pot include urmatoarele dimensiuni:
– dezvoltarea organizatorica (interna), si anume consolidarea capacitatii si asistenta tehnica pentru gestionarea adecvata a organizatiei la nivel intern;
– dezvoltarea organizatorica (externa), si anume consolidarea capacitatii in ceea ce priveste modul in care organizatia interactioneaza si relationeaza cu alte parti interesate;
– alte tipuri de consolidare a capacitatii, cu caracter tehnic sau tematic specific, in special in ceea ce priveste cerintele tehnice impuse de standardele si procedurile de la articolul 9 din Regulamentul (UE) nr. 375/2014 in vederea certificarii viitoarelor organizatii de trimitere si de primire; si capacitati tehnice in sectoare care au legatura cu ajutorul umanitar.

In ceea ce priveste metodele si instrumentele de consolidare a capacitatii si de asistenta tehnica, pot fi avute in vedere urmatoarele interventii:

– interventii orientate spre competente, precum formarea orientata catre determinarea modificarilor de comportament/dezvoltarea organizatorica;
– interventii de dezvoltare organizatorica ce pot varia de la evenimente de consolidare a echipei sau facilitarea reuniunilor de lucru pentru elaborarea unei strategii organizatorice, la pachete de consultanta care includ evaluarea nevoilor, o serie de sesiuni de formare si examinari si evaluari organizatorice specifice, precum si dezvoltarea, punerea in aplicare si evaluarea unei strategii organizatorice;
– interventii pentru consolidarea sistemului, care reunesc o serie de actori nationali si/sau locali din domeniul ajutorului umanitar, axate pe consolidarea capacitatii pentru actiunile de raspuns in materie de ajutor umanitar si/sau programe de pregatire. Acestea pot include evaluari ale nevoilor, coordonare si facilitare, formare, exercitii de grup, sprijin tehnic.

Activitatile sprijinite in cadrul prezentei cereri de propuneri atat pentru proiecte de asistenta tehnica, cat si pentru proiecte de consolidare a capacitatii, pot include urmatoarele:
– studii/vizite pentru delimitarea domeniilor/cartografiere si analiza;
– seminare/ateliere/conferinte;
– observare la locul de munca/formare directa la locul de munca;
– vizite de schimb ale personalului/proiecte de infratire;
– monitorizare si evaluare;
– analize/evaluari organizatorice;
– formare si mentorat;
– facilitare de reuniuni de lucru/consolidarea echipei;
– cursuri de formare/formarea formatorilor;
– invatarea la distanta/seminare online/cursuri online deschise si in masa (Massive Open Online Courses – MOOC);
– consultanta;
– schimb de bune practici/invatare inter pares;
– exercitii de simulare/evaluari ale actiunilor de raspuns.

Temele vizate de aceste activitati pot include: ajutorul umanitar oferit de UE:

– functionare si principii; monitorizare si evaluare; dezvoltarea aptitudinilor de conducere; dezvoltare organizatorica/planificare strategica/gestionarea schimbarilor; administrare/gestiune financiara/contabilitate; imbunatatirea responsabilitatii/guvernantei/participarii; comunicare/vizibilitate/relatii cu partile interesate; reprezentare; cercetare/producerea de dovezi; gestionarea programelor si proiectelor; dezvoltarea voluntariatului (local); finantare/strangere de fonduri; crearea de retele/consolidarea parteneriatelor si aliantelor (inclusiv pentru viitoare proiecte de ajutor umanitar UE); standardele si procedurile pentru initiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”.

Pentru proiectele de consolidare a capacitatii, pot fi avute in vedere si urmatoarele teme:
– consolidarea capacitatii tehnice privind operatiunile umanitare, cu accent pe metodologiile de evaluare a nevoilor/gestionarea informatiilor; gestionarea riscului de dezastre;
– reducerea riscului de dezastre/pregatirea pentru dezastre;
– raspunsul la situatiile de criza (si sectoarele asociate);
– crearea legaturii intre ajutorul de urgenta, reabilitare si dezvoltare;
– rezistenta si adaptarea la schimbarile climatice.

Bugetul total alocat pentru cofinantarea proiectelor este estimat la 6.948.000 EUR.

– Pentru prima runda (proiectele depuse pana la 1 aprilie 2015), se prevede utilizarea a 70% din suma disponibila pentru proiecte (4.863.600 EUR).
30% (2.084.400 EUR) din suma va fi disponibila pentru cel de-al doilea termen de la 1 septembrie 2015.

Grantul maxim va fi de 700.000 EUR. Cererile de grant in valoare de mai putin de 100.000 EUR nu vor fi luate in considerare pentru finantare. Agentia preconizeaza ca va finanta 20 de propuneri.

Agentia isi rezerva dreptul de a nu aloca toate fondurile disponibile in niciuna dintre runde.

Pentru primul termen de la 1 aprilie 2015, ambele tipuri de proiecte trebuie sa inceapa intre 1 septembrie 2015 si 31 decembrie 2015 si sa aiba o durata minima de 6 luni si o durata maxima de 24 de luni.

Pentru cel de-al doilea termen de la 1 septembrie 2015, ambele tipuri de proiecte trebuie sa inceapa intre 1 februarie 2016 si 31 mai 2016 si sa aiba o durata minima de 6 luni si o durata maxima de 24 de luni.

Propunerile de proiecte programate a se desfasura pe o perioada mai lunga sau mai scurta decat cea specificata in prezenta cerere de propuneri nu vor fi acceptate.

Nu se va acorda nicio prelungire a perioadei de eligibilitate peste durata maxima.

Cofinantarea actiunii poate fi sub forma:
– resurselor proprii ale beneficiarului;
– incasarilor generate de actiune;
– contributiei financiare din partea tertilor.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului
Ghidul solicitantului

Sursa: Europa.eu
Finantator: Uniunea Europeana

[caseta-final-fise] 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top