PNDR Masura 8 – Investitii in dezvoltarea zonelor forestiere si ameliorarea viabilitatii padurilor 2014-2020

paduri1.jpg

Aceasta fisa este in stadiul de DRAFT si nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. In urma aprobarii de catre Comisia Europeana (COM) a PNDR 2014-2020, acest material va suferi modificarile de rigoare.

paduriDescriere generala si obiective principale

La nivelul anului 2012, suprafata toata a Fondului Forestier National (FFN), era de 6.746.906 ha, ceea ce reprzenta 28,3% din suprafata totala a fondului funciar national, situandu-se sub media europeana de 37,6%. Analizele efectuate de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice au concluzionat ca o pondere de aproximativ 35% reprezinta valoarea optima pentru Romania, pentru asigurarea unei folosinte si gospodariri durabile a terenului.

S-au inregistrat, de asemenea, dezechilibre in ceea ce priveste reparizarea acestora pe formele de relief, marea majoritate a padurilor situandu-se in zona de munte (52%) si deal (37%), un deficint semnificativ fiind prezent in zona de campie, cu doar 11% din suprafete impadurite, drept urmare acestea intra in categoria zonelor deficitare de paduri.

Date fiind scenariile climatice pentru sfarsitul secolului XXI in care in Romania se asteapta o crestere a temperaturilor cu 4-4.5 grade Celsius, aceasta masura vizeaza urmatoarele aspecte:

 • impadurirea terenurilor agricole si neagricole in scopul de a reduce concentratia de gaze cu efect de sera din atmosfera prin captarea de CO2;
 • reducerea eroziunii solului;
 • cresterea retentiai apei in sol; 
 • adaptarea agriculturi la conditiile climarice asteptate.

Aceasta masura cuprinde o sub-masura principala: “Impadurirea si crearea de suprafete impadurite”.

PNDR Sub-masura 8.1. Impadurirea si crearea de suprafete impadurite

Obiectiv: se urmareste cresterea suprafetei ocupate de paduri la nivel national cae va contribui la promovarea sechestrarii carbonului, adaptarea la electele schimbarilor climatice, reducerea eroziunii solului, imbunatatirea capacitatii de retentie a apei si refacerea si conservarea biodiversitatii locale.

Beneficiari: detinatorii publici si privati de teren agricol si neagricol si formele asociative ale acestora.

Tipul de sprijin: costurile standard referitoare la:

 • Prima de infiintare a plantatiilor forestiere (denumita in cadrul masurii Prima 1), care acopera si costurile de realizare a proiectului tehnic de impadurire;
 • Prima anuala acordata pe unitatea de suprafata (denumita in cadrul masurii Prima 2), pentru o perioada de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de intretinere si ingrijire a plantatiei forestiere si pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a impaduririi.

Costuri eligibile

 Prima 1: 

 • costuri necesare intocmirii proiectului tehnic de impadurire;
 • costuri legate de lucrarile pentru infiintarea plantatiei (costuri standard pentru cele trei tipuri de forme de relief – campie, deal, munte si cele doua categorii de teren – agricol, neagricol).

Prima 2:

 • costuri legate de lucrarile de intretinere a plantatiei pentru o perioada de maximum 6 ani (perioada in care se efectueaza lucrarile de intretinere a plantatiei este stabilita in cadrul proiectului tehnic de impadurire), asimilata termenului de inchidere a starii de masiv (costuri standard pentru fiecare an de intretinere a plantatiei si cele trei tipuri de forme de relief – campie, deal, munte);
 • costuri necesare realizarii celor doua lucrari de ingrijire a arboretelor efectuate dupa inchiderea starii de masiv (costuri standard pentru cele două lucrări de îngrijire a arboretelor pe cele trei tipuri de forme de relief – campie, deal, munte);
 • compensatii pentru acoperirea pierderilor de venit agricol ca urmare a impaduriri.

Costuri pentru refacerea plantatiei acordate in caz de forta majora.

Lucrarile de infiintare a plantatiilor forestiere se vor realiza in maximum 2 ani de la data semnarii contractului de finantare.

Sume si rate de sprijin

Intensitatea sprijinului este de 100%. Maximum 75% din costul standard legat de lucrarile pentru infiintarea plantatiei in caz de forta majora.

Valoarea maxima a sprijinului public pentru un proiect, care inglobeaza toate costurile aferente platilor efectuate pe toata durata de aplicare a contractului de finantare, este de 7.000.000 euro.

Riscuri la implementarea masurii: 

In perioada de programare 2014-2020, se estimeaza ca pot exista o serie de riscuri specifice dintre care enumeram:

 • nedeclararea tuturor suprafetelor din cadrul exploatatiei, unde se solicita acest lucru;
 • identificarea incorecta a parcelelor agricole și neagricole;
 • perioada de depunere a cererilor de plata (depunerea cu intarziere);
 • nerespectarea standardelor de eco-conditionalitate la nivelul fermei pentru beneficiarii care trebuie sa respecte criteriile;
 • stabilirea conformitatii în ceea ce priveste respectarea prevederilor proiectului tehnic de impadurire referitoare la compozitia de impadurire si schema de plantare;
 • stabilirea indicelui de inchidere a coronamentului dupa parcurgerea lucrarilor de ingrijire a arboretelor;
 • conditii climatice extreme, precum seceta si temperaturi foarte ridicate vara, in zonele cu deficit mare de suprafata impadurita, care pot influenta dezvoltarea plantatiilor.

Actiuni de reducere a riscului:

 • identificarea prin mijloace electronice a parcelelor agricole și neagricole,
 • promovarea anuala a unor ample campanii de informare a beneficiarilor prin care se disemineaza informatii legate de derularea corecta a implementarii contractului de finantare;
 • definirea de proceduri clare de control al respectarii compozitiei si schemelor de plantare si a indicelui de inchidere a coronamentului;
 • sistemul de sanctiuni dezvoltat pentru masura de impaduriri si crearea de suprafete impadurite va trebui să fie unul progresiv, nivelul penalitatilor aplicate beneficiarilor sa fie corelat cu impactul rezultat in urma nerespectarii diferitelor cerințe din proiectul tehnic de impaduriri sau prevazute in fisa masurii,
 • suplimentarea costurilor de intretinere calculate pentru primul an (cu pana la maxim 75% din costul standard legat de lucrarile pentru infiintarea plantatiei), cu scopul refacerii plantatiei pentru asigurarea atingerii obiectivelor propuse, in caz de forta majora daca plantatia este calamitata (constatata conform prevederilor legale).

Ghidul solicitantului

Sursa: MADR

[caseta-final-fise]

2 thoughts on “PNDR Masura 8 – Investitii in dezvoltarea zonelor forestiere si ameliorarea viabilitatii padurilor 2014-2020”

 1. Vasi spune:

  Buna ziua.
  Si eu as fi interesat daca pot sa plantez pawlonia si sa aplic pentru masura 8.1. Multumesc !

 2. ION PANA spune:

  Ma numesc Pana Ion, str. principala nr. 20, satul Merisani, com. Dobrotesti, jud. Teleorman, telefon 40785702321, Intentionez sa plantez cu arborele paulownia suprafata de aproximativ 7 ha. cu fonduri nerambursabile.. Spes sa ma puteti ajuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.