Comitetul Regiunilor si Comisia Europeana au lansat cea de-a 17-a editie a evenimentului „Saptamâna europeana a regiunilor si oraselor”(EWRC), manifestare declarata cel mai mare eveniment institutional la nivel european (7.000 de participanti anul trecut), care va avea loc la Bruxelles, în perioada 7 – 10 octombrie 2019.
Editia 2019 se va desfasura sub titlul generic: „Regiunile si orasele: piloni ai viitorului Uniunii europene”. Programul oficial al evenimentului va fi conceput în jurul prioritatilor tematice identificate printr-un sondaj public online realizat pâna la 18 ianuarie 2019.
Primele trei tematici de interes, decise prin vot de participantii la sondaj, sunt:
1) Viitorul UE si rolul regiunilor si oraselor;
2) O Europa mai aproape de cetatean;
3) O Europa mai verde/ecologica. Alte teme de interes mai sunt cele care privesc Europa sociala, conectivitatea si specializarea inteligenta, dar acestea au prezentat un interes mai mic pentru cei care au votat.
Tipurile de evenimente la care se poate depune o candidatura:
- sesiuni de discutii EURegions;
- dezbateri sub forma întâlnirilor întrebari/raspunsuri pe teme propuse;
- laboratoare participative;
- ateliere si mese rotunde;
- expozitii;
- degustari de produse traditonale locale/regionale
Termenul-limita pentru depunerea candidaturilor: 29 martie 2019.
Cine este eligibil si cum se poate participa:
Sunt invitate sa-si prezinte candidatura pentru participare administratiile locale, judetene si regionale, structurile de tip GECT, universitatile, mass-media, companiile, alte entitati publice si private din Europa, etc.; se poate participa în 2 feluri: a) prin organizarea unor parteneriate regionale si b) individual, ca entitate considerata partener al evenimentului, prin organizarea oricarui tip de activitate din cele 6 enumerate mai sus.
Evenimentele de la Bruxelles se vor organiza în 3 tipuri de locatii:
- ale parteneriatelor regionale,
- la centrul de conferinte THE SQUARE,
- la Comitetul Regiunilor.
Conditiile pentru eligibilitatea unui parteneriat regional, în calitate de organizator al unei dezbateri, sunt, în linii mari, neschimbate fata de editiile anterioare:
- parteneriatul trebuie sa fie constituit din minimum 4 si maximum 10 parteneri (judete/orase/regiuni implicate în managementul/implementarea fondurilor structurale si de investitii) si sa reprezinte cel putin 4 state membre ale UE;
- sa fie desemnat un partener coordonator dintr-un stat membru al UE;
- sa fie organizat un eveniment la Bruxelles, dupa tipul celor mentionate mai sus;
- orasele participante trebuie sa fie capitala unui stat membru sau a unei unitati administrativ-teritoriale de nivel NUTS 1, 2 sau 3;
- regiunile si orasele din aceeasi tara, pentru fiecare parteneriat regional, nu ar trebui sa reprezinte mai mult de o treime din parteneri;
- regiunile si orasele sunt încurajate sa coopereze cu parteneri cu care nu au mai colaborat la alte editii.