Cererile de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor”

apia-motorina.jpg

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)informeaza ca, in perioada 25 aprilie, ora 11:00 – 15 mai 2017, ora 16:00(primasesiune), primeste Cererile de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor”, aferenta Masurii 15 „Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor”, SubMasura 15.1 „Plati pentru angajamente de silvomediu” din cadrul PNDR 2014 – 2020.

Odata incheiata perioada de depunere mentionata mai sus, cererile de sprijin pot suferi modificari din partea solicitantilor pâna la data de31 mai 2017, ora 16:00.
Aceasta Schema de ajutor de stat care contribuie la prioritatea Uniunii Europene in materie de dezvoltare rurala „Refacerea, conservarea si consolidarea ecosistemelor legate de agricultura si silvicultura”este implementata deAPIA, toate documentele necesare accesarii fiind disponibile pe pagina de internet www.apia.org.ro.

Depunerea Cererii de Sprijin se realizeaza pe suport de hârtie la Centrele Judetene sau al Municipiului Bucuresti al APIA. Aceasta va fi insotita de avizul Garzii Forestiere si de documentele specificate in Ghidul solicitantului.
Solicitantul sprijinului financiar trebuie sa indeplineasca conditiile de eligibilitate si criteriile specifice prevazute in schema de ajutor de stat si detaliate in Ghidului Solicitantului.

Alocarea financiara pentru sesiunea 01/2017 este de 117.803.922 euro.

SelectiaCererilor de sprijin in cadrul sesiunii se efectueaza conform prevederilor Regulamentului de organizare si functionare al procesului de selectie si al procesului de verificare a contestatiilor aprobat prin Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.362/2016, publicat pe site-ul APIA.
Anuntarea rezultatelor selectiei se va face prin notificarea beneficiarilor de catre Centrele Judetene APIA ca urmare a publicarii pe site a Raportului de selectie preliminar aprobat de catre directorul general al DGDR – AM PNDR.
in Anexava prezentam o serie de informatii generale cu privire la acest sprijin financiar.

Facem precizarea ca beneficiarii schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite” – submasura 8.1 „impaduriri si crearea de suprafete impadurite” vor putea aplica pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor” – submasura 15.1„Plati pentru angajamente de silvomediu”numai dupa executarea ultimei lucrari de intretinere a plantatiei.

Prin PNDR 2014–2020, document aprobat de catre Comisia Europeana prin Decizia C(2015)3508/26.05.2015, cu modificarile ulterioare, s-a avut in vedere imbunatatirea echilibrului dintre dezvoltarea economica si utilizarea durabila a resurselor naturale.

In ceea ce priveste Fondul Forestier National (FFN), gestionarea durabila a acestuia este asigurata prin cadrul de administrare creat in România, respectiv zonarea functionala a padurilor si administrarea acestora prin ocoale silvice in baza amenajamentelor silvice. Cu toate acestea, caracterul intensiv al lucrarilor silvotehnice aplicate, reflectat prin numarul mare de interventii si utilizarea la scara larga a echipamentelor mecanizate, creeaza premiza afectarii mediului natural al padurii, contribuind la afectarea diversitatii biologice, eroziunea solului, cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) etc.

Introducerea in cadrul PNDR 2014-2020 a Masurii 15 „Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor”, SubMasura 15.1 „Plati pentru angajamente de silvomediu”, a avut ca scop reducerea numarului de interventii silvotehnice in padure si promovarea tehnologiilor de exploatare a lemnului cu impact redus asupra solului (silvicultura cu impact redus), prin promovarea de angajamente voluntare care depasesc cerintele obligatorii relevante prevazute in cadrul legislatiei nationale in domeniul gestionarii padurilor.

Sprijinul acordat in cadrul acestei scheme este de tip compensatoriu si este acordat anual, ca suma fixa pe unitatea de suprafata (hectar) si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de detinatorii de terenuri forestiere care incheie angajamente voluntare pe o perioada de 5 ani.

Sursa: APIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top