Cetatea Rasnov beneficiaza de fonduri europene prin POR 2007-2013

cetatea-rasnov-ascensor.jpg

cetatea-rasnov-ascensorIn cadrul ADR Centru, s-a semnat un nou contract cu fonduri nerambursabile prin Programul Operational Regional 2007-2013.

Prin proiectul ”Ascensor plan inclinat Cetatea Rasnov”, s-a dorit cresterea gradului de accesibilitate catre Cetatea Taraneasca Rasnov dar si nivelul de atractivitate ca destinatie turistica.

Prin acest proiect, Centrul Istoric al orasului, unde se deruleaza alte lucrari la parcarea subterana, va fi legat direct, prin noul ascensor pe plan inclinat, cu Cetatea, de la care turistii vor putea merge la ”Dino Parc”, o investitie privata, dar care este prevazuta in strategia de dezvoltare a localitatii brasovene. Astfel se amplifica impactul favorabil al proiectelor europene!

Necesitatea realizarii proiectului finantat din fonduri REGIO a pornit de la insuficienta valorificare, din punct de vedere turistic, a potentialului Cetatii Rasnov, care a fost afectat de gradul redus de accesibilitate la acest obiectiv. Starea necorespunzatoare a cailor de acces avea efecte negative asupra duratei de deplasare a turistilor si a reprezentat unul din factorii de natura sa descurajeze potentialii vizitatori ai cetatii.

Noua solutie tehnica realizata cu fonduri europene, calea de rulare a ascensorului de 165 m lungime, poate fi parcursa in aproximativ 1 minut si 10 secunde. Realizarea ascensorului pe plan inclinat inseamna, practic, reducerea duratei de deplasare catre Cetate, de la 24 de minute la mai putin de 15 minute. Iar cand proiectul de reamenajare a Centrului Istoric va fi definitivat, turistii vor putea sa parcheze in locatia speciala din zona centrala, intr-un parcaj subteran, de unde vor putea lua direct ascensorul pe plan inclinat catre Cetate. Dupa vizitarea acesteia se vor putea relaxa in recentul parc de agrement, ”Dino Parc”, finantat tot din fonduri europene, dar implementat de o firma privata.

Capacitatea de transport a acestui nou ascensor de la cetatea rasnoveana este de 648 persoane/zi, fapt ce va duce, in timp, la cresterea numarului de vizitatori ai Cetatii Rasnov cu 16%, de la 198.226 la 229.942 persoane, la finalul primului an de exploatare a investitiei. Investitie realizata pe baza cererii de finantare pregatite de specialistii din Primaria orasului.

Proiectul are un buget total de peste 15,35 milioane lei, din care suma nerambursabila solicitata a fost de circa 7,25 milioane lei. Din aceasta a doua jumatate a anului 2015 turistii vor beneficia de o modalitate rapida si comoda de acces la Cetatea Taraneasca.

Prin aceasta investitie nu numai ca s-a realizat ascensorul in plan inclinat, cu o lungime de rulare de 165 ml, cu 2 statii si o cabina de 18 persoane, dar s-a amenajat si un centru de informare turistica, precum si 65 mp de alei de acces cu o platforma pentru belvedere.

Beneficiarul finantarii apreciaza ca numarul de vizitatori ai Cetatii Rasnov va creste cu 16%, urmand ca, in cativa ani, peste 136.000 persoane sa utilizeze acest mijloc de transport turistic, adica de aproape 10 ori mai multi decat cei circa 14.000 locuitori ai orasului.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.