Cine a “batut” Start-Up Nation, programul de peste 300 de milioane de euro al guvernului roman

Spania.jpg

Romania Start-Up Nation, programul de 360 de milioane de euro cu care se lauda de doi ani guvernul roman, a fost invins, marti, de un proiect spaniol mult mai mic, la un concurs european ce premiaza institutiile care sprijina antreprenoriatul. Ce fac spaniolii?

3 guverne, 4 ministri si 360 de milioane de euro alocati din banii contribuabililor – bilantul din acesti doi ani al programului Start-Up Nation nu a impresionat juriul, marti, la European Enterprise Promotion Awards 2018, de la Graz, Austria.

Programul romanesc, derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, ajunsese in finala competitiei organizate de Comisia Europeana si Presedintia austriaca a Consiliului Uniunii Europene, la categoria dedicata organizatiilor care imbunatatesc mediul de afaceri. La bataie cu Start-Up Nation s-au calificat doua proiecte straine, unul din Spania si celalalt din Marea Britanie, ambele mult mai mici. Britanicii s-au prezentat cu un program pentru firmele din regiunea Tees Valley, iar spaniolii tot cu un program mic, pentru comunitatea autonoma Asturias.

Programul spaniol Open Innovation 4.0 are un buget de ordinul zecilor de milioane de euro, mult mai mic decat al programului romanesc. Pana in aprilie 2018, spaniolii reusisera sa atraga in program in jur de 12 milioane de euro. Din acest buget, 6,9 milioane de euro le-au folosit intr-un incubator pentru startupuri.

De asemenea, 5 milioane de euro au fost stransi intr-un fond de investitii, prin care se dau imprumuturi de cate 75.000 – 750.000 de euro, pe cativa ani, iar firmele beneficiare trebuie sa vina si ele cu avans propriu de 25%. Asadar, la spanioli se dau credite, nu fonduri nerambursabile de la stat, ca la romani. in plus, patronii din Spania sunt responsbilizati prin cerinta cofinantarii proprii, spre deosebire de Start-Up Nation, unde statul nu a pus o astfel de conditie.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.