Claudiu Năsui: Care credeți că sunt cele mai mari contracte ale ministerului economiei?

Claudiu-Nasui.png
“Investiții? Consultanți pentru puzderia de companii de stat, marea majoritate cu probleme mari?
Lucrări în clădirea-monument istoric lăsată în paragină pe o arteră principală a Bucureștiului (Calea Victoriei)?
Nu.
Cele mai mari contracte sunt pentru participarea câtorva firme la târguri pe banii statului, iar asta chiar și în pandemie.
În prima zi când am ajuns la minister, pe 24 decembrie, am primit de tot felul de cereri să semnez documente. Inclusiv contracte care angajează bani publici sau pornesc tot felul de licitații. Toate mi se spunea că erau „extrem de urgente”. Fără ele se bloca totul. Iar toate trebuiau semnate imediat, pe loc. Fără să am timp să consult documentația propriu-zisă. Nici măcar nu aveam echipă. Evident, nu am semnat nimic, pentru că nu cred în astfel de presiuni.
Am cerut, însă, o situație cu toate contractele pe care le-a încheiat ministerul anul trecut cu valoarea de peste 5.000 euro. Contracte pe care le vom face publice pe site-ul ministerului în curând.
Care credeți că sunt cele mai bănoase contracte ale ministerului economiei? Un minister mare după toate standardele.
Ei bine, este un contract cu Xtra Expo SRL, de peste 2,8 milioane de lei pentru participarea la un târg în Köln.
Nu investiții, nu gândire pe termen lung, ci participarea la târg pe banii statului.
La un cost de 2,8 milioane de lei, ne-am gândi că au participat multe firme românești la acel târg. Câte credeți că au participat? 23 firme. Da, ați citit bine: 23 firme pentru un târg de 7 zile. Adică peste 122.000 lei per firmă.
Cine câștigă cel mai mult din aceste contracte? Am avut curiozitatea sa ma uit. Organizatorul care își ia un comision consistent. Comision, calculat pe valoarea contractului. Cu cât este mai mare suma, cu atât câștigă mai mult. Așa că la ce folos să fie ieftin?
Al doilea cel mai mare contract al ministerului economiei este tot pentru participarea la un târg: Fashion Week în Paris. Ne-a costat 2.541.730,82 lei și au participat 34 firme. Organizatorul este aceeași firmă ca la primul contract.
Următorul contract? Tot Paris Fashion Week dar, de data asta, a doua ediție, din octombrie 2020 (în plină pandemie). Contractul este de 1.970.652,34 lei și au participat 20 firme. Organizator? Ați ghicit: aceeași firmă.
Nu știu nimic de acea firmă. Văd doar că are multiple contracte cu ministerul, nu am încă cifra finală câte, deocamdată am reperat încă vreo 8.
Câți bani face această companie din banii statului? Doar la primul contract comisionul a fost de 348.670 lei. La următoarele a fost de 245.140 lei și 209.440 lei. Toate astea într-un an cu pandemie și buget de austeritate.
Curtea de conturi a semnalat în rapoartele sale nereguli referitoare la aceste târguri. De la modul de selecție a companiilor, la rezultatele efective pentru economia României. Voi reveni cu mai multe detalii după ce am o discuție și cu ei, inclusiv referitor la asta. Deocamdată, am văzut doar ce au scris în rapoartele din anii anteriori.
România va merge bine în momentul în care respectăm banul public. Sunt banii pe care milioane de români îi muncesc cu greu și pe care statul li-i ia prin taxe și impozite care nu sunt mici deloc. Avem cele mai mari taxe pe salariile mici din toată Europa. Tocmai pentru că statul se finanțează din banii aceștia, trebuie să îi respectăm și să-i cheltuim chibzuit. Sunt bani proveniți din munca contribuabililor.
E ușor să fii generos cu banii altora. Politicienii dau, de multe ori, bani la diverse grupuri de interese pentru că nu dau din banii lor. Dau din banii dumneavoastră.
Nu voi accepta niciodată risipirea banului public, oricare ar fi atacurile la persoana mea care vor veni din cauza asta.
Ministerul economiei trebuie să fie un sprijin pentru întreaga economie, nu doar pentru cei care știu să navigheze culoarele întortocheate ale statului. Iar asta ales într-un an care se anunță a fi foarte greu economic în care fiecare leu contează.
De curiozitate, câți dintre dumneavoastră ați participat pe banii statului la astfel de târguri în străinătate?”
Sursa: Facebook.

One thought on “Claudiu Năsui: Care credeți că sunt cele mai mari contracte ale ministerului economiei?”

 1. Balici Mihai spune:

  in sfarsit un om care a sesizat esentialul, coruptia din aceste institutii ale statului
  Asa este , sunt multe firme asa zise de consultanta , care au relatii si intocmesc mii de proiecte pe banda rulanta, le depun in prima ora si castiga milioane
  nu este interesul , cum se vor descurca aceste firme , cu planuri de afaceri facute din burta, doar sa ia acesti bani ,apoi or vedea ei ,eventual intra in insolventa (asta este noua gandire, iei 40-100.000 de euro, cheltui acest bani pe lucruri neesentiale si apoi declari insolventa si te faci pierdut )
  Acest sistrem nu este singular ,are amploare si mai mare la fondurile europene, dar coruptia este atat de mult inradacinata, ca nu poate fi starpita, cine se ia de ea , este aruncat din sistem
  Stiu un caz concret
  cand a venit la conducerea Ministerului Muncii d-na Campeanu ,prin anul 2012 a spus public ca a gasit in sertare peste 2000 de dosare cu proiecte din domeniu(POSDRU -domeniu de consiliere someri, perfectionati ,schimburi de experienta, intruniri ,conferinte unde s-au alocat peste 8 miliarde de euro din fonduri europene ) pentru care s-au platit din trezoreia statului sume de milioane de euro ,urmand sa fie trimise la Bruxell pentru rambursare , dar d-na a spus ca nu le trimite pentru ca sunt cu indici clare de coruptie si vor fi respinse
  S-a astenut linistea, nu s-a mai spus nimic, statul din imprumuturi externe le-a achitat , fara a se mai deconta nimic , iar procuratura nu s-a sesizat de aceasta frauda
  poporul a inghitit galusca si uite asa am ajuns acum la 200 de miliarde datorie externa si interna si falimentul bate la usa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.