Clujul, primul oras din Romania in care vor circula autobuze electrice cu incarcare wireless

646x404-4.jpg

Investitiile vor fi facute esalonat, pana in 2020, iar cea mai mare parte a banilor, 36,7 milioane de euro, vor veni din fonduri europene. Din fondurile de la Bruxelles vor fi achizitionate autobuze electrice, tramvaie si troleibuze.

Cluj-Napoca va fi primul oras din Romania in care vor circula, din 2018, autobuze electrice. Primaria a semnat deja un contract-cadru cu firma poloneza Solaris, care va furniza 30 de autobuze electrice. Costul unui singur autobuz de ecologic depaseste o jumatate de milion de euro. Vehiculele vor fi de ultima generatie si vor putea fi incarcate wireless. Modelul achizitionat este Solaris Urbino 12 electric. Aceste autobuze circula in prezent in tari ca Germania, Olanda, Elvetia, Polonia si Cehia.

Prezent la dezbaterea „Mobilitatea viitorului”, care a fost organizata azi, 23 noiembrie, de Camera Franceza de Comert, Industrie si Agricultura din Romania, primarul Emil Boc a anuntat ca primele autobuze electrice vor ajunge la Cluj in prima jumatate a anului 2018. „Am comandat deja un numar de 11 autobuze electrice din cele 30. Avem confirmarea ca vor sosi pana in aprilie, cel tarziu mai, la Cluj. Mai avem in vedere si alte comenzi, dar intre timp trebuie sa pregatim infrastructura, asa ca intentionam sa introducem inclusiv incarcarea wireless a acestora, pentru ca timpul de alimentare sa se reduca de la 30 la 7 minute”, a afirmat Boc.

Aproape 40 de milioane de euro vor merge pe tramvaie si troleibuze

Clujul va investi in urmatorii trei ani aproape 40 de milioane de euro, bani care vor veni din fonduri europene, in achizitia de noi troleibuze, tramvaie si autobuze electrice. Bugetul repartizat polului Cluj-Napoca prin AXA 4 a Programului Operational Regional 2014-2020 – dezvoltare urbana durabila – este de 45,2 milioane de euro. Din aceasta suma, 36,7 milioane de euro ar urma sa fie investiti in mobilitate urbana, adica in achizitia de mijloace de transport in comun eco.

Alte zeci de milioane pentru autobuze diesel

Pe langa vehicule electrice, Clujul va mai achizitiona si 85 de autobuze diesel. Compania germana Mercedes va livra 15 autobuze articulate, lungi de 18 metri, pana in luna martie. O alta licitatie, pentru 60 de autobuze nearticulate, se afla in plina desfasurare, iar atribuirea ar urma sa se faca cel mai tarziu pe 27 decembrie.

In fine, restul vehiculelor, 10 la numar, vor fi midibuze, adica autobuze ceva mai mici cu o lungime intre 7,5 metri si 9 metri. Licitatia organizata pentru acestea nu a condus la niciun rezultat si va fi reluata. Cele 85 de autobuze diesel ar urma sa coste in total circa 20 de milioane de euro. Banii provin dintr-un credit luat de Compania de Transport Cluj (CTP) de la o banca comerciala si garantat de Primaria Cluj-Napoca. Municipalitatea si CTP au mai achizitionat din 2012 si pana in prezent un numar de 54 de troleibuze, 50 de autobuze si patru tramvaie.

Sursa: Adevaru.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.