Comisarul european Corina Cretu s-a intalnit cu ministrul Transporturilor Razvan Cuc

corina-cretu.jpg

Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu l-a primit astazi, la Bruxelles, pe ministrul roman al Transporturilor, Razvan Cuc. in cadrul intalnirii cei doi au discutat despre stadiul implementǎrii proiectelor din domeniu, finantate prin intermediul politicii de coeziune.

Inaltul oficial european a subliniat beneficiile aduse de fondurile europene, ce au facut posibila extinderea si imbunatatirea retelei de transport din Romania, precum in cazul tronsoanelor Nadlac–Lugoj si Bucuresti–Constanta, parte a coridoarelor trans-europene, prin renovarea a 301 km de infrastructura, iar in cadrul retelei rutiere TEN-T, mai mult de 2.400 km de drumuri judetene au fost reabilitati.

Totodata, comisarul european a subliniat necesitatea utilizarii depline a fondurilor disponibile:

,,Romania are la dispozitie, in prezent, pentru investitii in transport, peste 6,8 miliarde de euro, din care 5,1 miliarde din fonduri europene. Aceasta sansa istorica trebuie folosita la maximum.”

In cadrul discutiilor, ministrul Transporturilor a prezentat angajamentul autoritatilor romane de a finaliza investitiile in curs de desfasurare si de a asigura inceperea noilor proiecte de transport. Printre acestea au fost mentionate autostrada Sibiu–Pitesti, centura de sud a Bucurestiului, calea ferata Radna–Gurasada–Simeria, cat si investitiile in alte coridoare trans-europene, precum autostrada Targu-Mures–Iasi.

De asemenea, ministrul roman a expus planul autoritatilor nationale pentru indeplinirea conditionalitatilor ex-ante.

“Conditionalitatile ex-ante pentru transport nu sunt doar niste formalitati. Am salutat adoptarea Masterplanului de Transport in 2016, insa mai sunt alte actiuni din cadrul acestui plan care inca trebuie indeplinite, precum reforma feroviara, contractele de performanta si consolidarea capacitatii administrative pentru Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere si pentru Caile Ferate Romane. Am mare incredere ca autoritatile din Romania si in special Ministrul Transporturilor vor depune toate eforturile necesare in acest sens”, a adaugat comisarul european.

In perioada de programare 2007-2013, aproximativ 5,1 miliarde de euro din Fondurile structurale si de investitii europene au fost alocate domeniului transporturilor din Romania. in perioada curenta (2014-2020), Programul Operational pentru Infrastructura Mare beneficiaza de o alocare de aproximativ 9,4 miliarde de euro din Fondul de coeziune si din Fondul european de dezvoltare regionala.

Portalul de date deschise al Fondurilor structurale si de investitii

Sursa: europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.