POIM: Au fost publicate Ghidurile pentru infrastructura de termoficare si pentru cea de transport a energiei electrice si a gazelor naturale

infrastructura2.jpg

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a anuntat ca a finalizat ghidurile de proiect si lanseaza apelurile care fac posibila dezvoltarea, cu fonduri europene, a infrastructurii de termoficare si de transport a energiei electrice si a gazelor naturale, incepand cu 2016. Bugetul total este de 373 milioane de euro, dintre care 187 milioane euro sunt destinati Capitalei.

Ghidurile se adreseaza operatorilor nationali de retele de transport a energiei electrice si a gazelor naturale – Transelectrica, respectiv Transgaz –, dar si primariilor din opt orase ale tarii: Bucuresti, Botosani, Oradea, Iasi, Ramnicu-Valcea, Bacau, Timisoara, Focsani. Cerinta UE de a finanta aceste orase isi are originile in perioada de preaderare a Romaniei in UE (proiect PHARE).

Obiectivele acestei finantari sunt reducerea pierderilor de agent termic pe retea – estimate la o treime din energia produsa, in Bucuresti – si un cost mai redus al Gigacaloriei.

Cifrele publicate nu includ rezerva de performanta, alocata doar daca beneficiarii ating indicatorii de performanta agreati cu UE.

Cele 373 de milioane de euro fac parte din Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, al doilea program ca marime din UE. Banii vor fi distribuiti dupa cum urmeaza:

  • 187,7 milioane euro sunt destinati Capitalei, cu tot cu rezerva de performanta, care se ridica la 6% din valoare si pe care Primaria Generala a Capitalei o va primi daca va atinge indicatorii de performanta solicitati de UE;
  • 105,7 milioane de euro vor merge la Botosani, Oradea, Iasi, Ramnicu Valcea, Bacau, Timisoara, Focsani;
  • 80 milioane euro sunt destinati Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrice TRANSELECTRICA S.A. si Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ- S.A.

Documente utile:
Descarca Ghidul si documentele anexe pentru infrastructura de termoficare
Descarca Ghidul si documentele anexe pentru infrastructura de transport a energiei electrice si a gazelor naturale

Despre POIM 2014-2020:

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea program ca marime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu si energie.

MFE a lansat, in aprilie-mai 2016, ghiduri pentru proiecte in valoare de 5,8 miliarde de euro pentru transport si 3,5 miliarde euro pentru mediu.

Portofoliul POIM pentru Primaria Bucuresti include:

  • sumele pe termoficare – redimensionarea retelei de transport – in valoare de 187 milioane euro;
  • incineratorul de deseuri – aproximativ 200 milioane euro;
  • proiectul de modernizare a canalizarii: 325 milioane de euro

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.