Comisarul european pentru Cercetare, despre regulamentul programului de cercetare Orizont 2020: “Suntem deschisi la variante de schimbare”

cercetare-bucuresti.jpg

Comisarul european pentru Cercetare, Stiinta si Inovare, Carlos Moedas, a declarat intr-o conferinta despre Cercetare si Inovare in Uniunea Europeana, ca simplificarea regulilor programului de cercetare de excelenta Orizont 2020 a provocat probleme neintentionate in unele tari, precum Romania. Comisarul a precizat ca la ora actuala se cauta solutii la aceasta problema, avandu-se in vedere inclusiv schimbarea regulamentelor, iar comisia va formula o solutie in urmatoarele luni.

Vreau sa ma asigur ca nimeni nu o duce mai rau prin programul Orizont 2020. Suntem deschisi sa o rezolvam, ne uitam la variante posibile. (…) Daca e necesar, trebuie sa ne gandim la varianta de schimbare a legislatiei”, a declarat Carlos Moedas.

Potrivit comisarului european, “comisia acorda o prioritate ridicata” acestei probleme. “In urmatoarele luni vom veni cu o solutie”.

Trebuie sa ne asiguram ca regulile nu provoaca dificultati”, a declarat Moedas.

“Simplificarea Orizont 2020 a ajutat (…)”, a precizat comisarul, adaugand ca programul este unul excelent “dar poate merge doar pana intr-un punct asa ca trebuie sa contribuim altfel la incurajarea cercetarii si investitiilor”.

Moedas a povestit ca, cu ocazia vizitei sale in Romania, un cercetator i-a indicat faptul ca una dintre prevederile programului, care stabileste plata pentru activitatea din grantul de cercetare in functie de salariul de baza si introduce asa anumita remuneratie aditionala, ii reduce salariul astfel incat pentru cercetatorii romani esta preferabil sa lucreze la proiectele de cercetare nationale mai degraba decat sa concureze pentru granturi Orizont 2020.

“Dintre schimbarile de regulament, una nu a mers, provizia pentru remuneratie aditionala duce la probleme si trebuie schimbata. In unele tari, impactul bonusului este negativ. (…) A creat o problema care nu exista si sunt foarte ingrijorat ca aceste probleme par sa fie mai mari in tarile cu nivel mai scazut al participarii“, a declarat comisarul Moedas.

Comisarul a facut aceste declaratii in cadrul conferintei Spreading Excellence and Crossing the Innovation Divide 2016.

Declaratiile au fost facute dupa ce s-a descoperit ca exista diferente de salarizare dintre cercetatorii romani si colegii lor straini care lucreza la aceleasi proiecte sau proiecte similare finantate de Comisia Europeana prin programul de excelenta in cercetare Orizont 2020.

Sursa: Hotnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.