In urma cu mai bine de jumatate de an, Universitatea Babes Bolyai a sesizat Comisia Europeana ca o directiva care vizeaza cuantumul salariilor din granturile de cercetare Orizont 2020, considerate de excelenta, este neechitabila, stabilind pentru profesorii cercetatori roman un tarif de 7 euro pe ora, iar pentru lectori 3 euro/ora, in conditiile in care, pentru acceasi munca in proiecte similare ale aceluiasi program, colegii lor europeni primesc 30, respectiv 20 euro/ora. In pofida apelului, situatia a ramas neschimbata, iar acum cercetatorii romani se gandesc sa renunte la granturile pe care le-au obtinut sau sa le mute la universitati din vestul Europei. Cel mai recent caz s-a inregistrat la Cluj, unde un grup de cercetatori de la Babes-Bolyai a renuntat la un grant de 300.000 de euro, iar altii intentioneaza sa aplice printr-o universitate din Olanda. De precizat ca noile reglementari afecteaza doar cercetarea de stat romaneasca, nu si cea privata unde salariul se stabileste diferit.
„La Universitatea Babes-Bolyai, saptamana trecuta, un grup de cercetare de la UBB a renuntat sa mai semneze un contract de 300 de mii de euro, din acest motiv – ca nu mai merita investitia de timp pentru tariful pe ora de cercetare. Asta inseamna un brain drain extraordinar. Si cei putini, care sunt buni si ar avea sanse cat de cat sa castige niste granturi de genul asta – ca granturile astea europene le putem numara pe degetele de la doua maini – si ei pleaca sau nu mai aplica”, a declarat prorectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David.
Granturile de excelenta Orizont 2020
Orizont 2020 este un amplu program de Cercetare si Inovare derulat de Uniunea Europeana, ce face disponibila o finantare de 80 de miliarde de euro pe durata a 7 ani (2014-2020).
Potrivit prorectorului UBB pentru Cercetare, Competitivitate – Excelenta si Publicatii Stiintifice, „competitiile pentru granturile din Orizont 2020 sunt unele dintre cele dure. De obicei, rata de succes este undeva intre 10-15% pentru ca reprezinta partea de excelenta a cercetarii europene. Granturile sunt foarte generoase. Daca reusesti sa fii intre 10-15% din Europa, granturile sunt unele mari”.
Competitia pentru aceste fonduri este facut la nivel de Comisie Europeana.
Regulamentul stabileste insa, incepand de anul acesta, ca salariul pe care castigatorii unui grant Orizont 2020 il pot lua trebuie raportat la salariul de baza pe care acestia il au in tara. In trecut, salariul era stabilit la nivel de tara, fara o regula impusa de la Bruxelles.
„Tariful pe ora de cercetare se raporteaza la tariful pe ora de cercetare derivat din salariul de baza. Asta inseamna ca un asistent universitar, va dati seama, are un salariu foarte mic, la pamant, lectorul la fel. Profesorul, hai sa spunem, pentru el este mai rezonabil raportat in tara, dar raportat la spatiu vestic, tot mic este„, a explicat Daniel David.
Consecintele directivei UE
Daniel David avertizeaza ca aceasta directiva descurajeaza participarea cercetatorilor romani.
„De exemplu, daca eu castig un astfel de grant si vreau sa imi angajez un doctorand foarte bun din tara, roman, el o sa imi spuna ca nu vine pe grantul meu european, ca este mai convenabil sa mearga pe un grant national in care tariful este unul rezonabil, stabilit la nivel european. Deci practic, nu poti sa ii angajezi pe granturi europene, desi sunt considerate de excelenta, pe cei mai buni din tara, ca ei prefera sa mearga pe alte granturi sau sa faca altceva. Pentru cat sunt platiti, nu merita sa faca efortul”, spune prorectorul UBB.
O alta consecinta este faptul ca tinerii foarte buni care ar avea sanse sa castige astfel de granturi din Romania aleg sa aplice prin universitatile din strainatate pentru ca la acele institutii bugetul este mai mare.
„Colegi de ai mei de la UBB, care sunt foarte buni, mi-au spus ca ei nu vor sa aplice prin UBB, ci vor sa aplice, va dau un caz concret, la o universitate din Olanda, de exemplu”, a declarat prorectorul.
Daniel David mai arata si ca, in situatia data, unii cercetatori care au grant in derulare vor sa si-l mute la alte universitati, iar unii care au castigat granturi si ar urma sa le semneze renunta.
Potrivit sefului pentru cercetare, „saptamana trecuta, prima echipa de cercetatori de la UBB a renuntat la partea ce ii revenea din grant – pentru ca era vorba un consortiu interntional – de 300 mii de euro”.
Pe de alta parte, George Cojocaru, cercetator in zona de cercetare privata romaneasca, a explicat ca prevederile Orizont 2020 afecteaza negativ mai degraba cercetatorii din zona de stat, in conditiile in care, in zona privata, salariul de baza nu este cel stabilit de stat. Drept urmare, pentru cercetatorii din zona privata care castiga astfel de granturi, salariul primit se stabileste in functie de alte aspecte.
„Cercetarea privata nu este afectata, este vorba doar de cercetarea de stat”, arata George Cojocaru, precizand ca aceasta prevedere „ar putea stimula orientarea spre cercetarea privata care in vest are o influenta foarte mare, iar in Romania este nesemnificatica”.
Mai multe detalii pe hotnews.ro