Comisarul european pentru Educatie lanseaza Programul Erasmus+ in Romania

Androulla_Vassiliou.jpg

Androulla_VassiliouComisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou, lanseaza marti – 11 martie – la Bucuresti, Erasmus+, noul program de finantare al UE pentru educatie, formare, tineret si sport.

Erasmus+ va oferi burse unui numar de 120.000 de romani pentru a studia, a urma cursuri de formare, a dobandi experienta profesionala sau a participa la actiuni de voluntariat in strainatate in urmatorii sapte ani. Aceasta cifra este cu 50% mai mare decat in precedentele programe ale UE.

Comisarul va vizita, de asemenea, o serie de proiecte in favoarea romilor organizate in capitala, impreuna cu filantropul de origine maghiara George Soros, care militeaza de mult timp pentru drepturile acestei comunitati.

“Ca in multe alte tari europene, rata somajului in randul tinerilor din Romania este foarte ingrijoratoare si reprezinta o risipa imensa de capacitati umane. In pofida unor progrese recente, proportia persoanelor cu un nivel scazut de competente in ceea ce priveste lectura, matematica si stiintele, precum si rata parasirii timpurii a scolii in Romania sunt foarte ridicate. Aceasta situatie agraveaza problema tinerilor care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza un program educational sau de formare. Sistemele de educatie si de formare trebuie sa promoveze medii de invatare favorabile, sa puna accentul pe nevoile individuale ale elevilor si sa solutioneze de urgenta problema inadecvarii competentelor.

Noul nostru program Erasmus+ va acorda sprijin celor mai vulnerabili tineri, inclusiv tinerilor care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza un program educational sau de formare. Oferind oportunitati de mobilitate pentru invatare non-formala, de exemplu prin intermediul Serviciului european de voluntariat, Erasmus+ va permite tinerilor sa-si intareasca increderea in sine, ii va ajuta sa-si gaseasca drumul in viata si, cel mai important, le va consolida competentele”, a declarat comisarul Vassiliou.

Romania va primi aproape 52 de milioane de euro in 2014 in cadrul programului Erasmus+, ceea ce inseamna o crestere cu 11% in comparatie cu finantarea primita anul trecut prin programul pentru invatarea pe tot parcursul vietii si programul “Tineret in actiune”. Nivelul de finantare va creste in fiecare an pana in 2020.

Romania poate, de asemenea, beneficia de bursele Jean Monnet pentru studii privind integrarea europeana realizate in institutii de invatamant superior si pentru proiecte transnationale in domeniul sportului.

Intre 2007 si 2013, aproximativ 80.000 de studenti, tineri, profesori, formatori si animatori pentru tineret din Romania au beneficiat de burse in cadrul programului UE pentru invatarea pe tot parcursul vietii si al programului “Tineret in actiune”, care au fost inlocuite de programul Erasmus+.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.