Comisia Europeana a aprobat finantarea proiectului “Crossbow”, in care Transelectrica este partenera impreuna cu Centrul Roman al Energiei

imageResize-1.jpg

Proiectul “CROSSBOW” (CROSS BOrder management of variable renewable energies and storage units enabling a transnational Wholesale market) a fost selectat in vederea finantarii de catre Comisia Europeana in cadrul Programului Orizont 2020, informeaza Transelectrica printr-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Compania Transelectrica S.A. este partenera in acest proiect cu Centrul Roman al Energiei, in coordonarea Grupului Spaniol ETRA Investigation Y Desarrollo SA, alaturi de opt Operatori de Transport si de Sistem (OTS) din Europa Centrala si de Sud-Est: ADMIE (Grecia), ESO (Bulgaria), EMS (Serbia), NOS BiH (Bosnia-Hertegovina), HOPS (Croatia), ELES (Slovenia), CGES (Muntenegru), MEPSO (Macedonia) si alti parteneri intr-un consortiu de 24 organizatii profesionale in domeniul energiei si telecomunicatiilor din 13 tari europene.

In calitate de Operator de Transport si de Sistem din Romania, Transelectrica va permite accesul la date relevante pentru proiect, va asigura capacitatile tehnologice pentru teste si validari pe teren si va oferi, de asemenea, expertiza in domeniul energetic.

Costul eligibil estimat al actiunilor propuse, pentru cei 24 de parteneri, este in valoare de 22,1 milioane euro, iar valoarea maxima a subventiei este 17,287 milioane euro.

Costul asumat de Transelectrica este in valoare de 498.250 euro, iar valoarea subventiei este de 400.969 euro.

Rezultatele proiectului CROSSBOW vor fi evaluate in decurs de 18 luni de catre unul dintre Coordonatorii Regionali de Siguranta (RSC) europeni si 8 OTS din Europa de Sud-Est (SEE), grupate astfel incat sa formeze grupuri care vor valida fiecare dintre rezultatele proiectului in cel putin trei tari diferite, demonstrand in toate cazurile modul in care CROSSBOW abordeaza Provocarile regionale cu care se confrunta acesti OTS.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.