Comisia Europeana a aprobat finantarea proiectului ELI

laser-eli.jpg

Comisia Europeana (CE) a aprobat contributia Fondului european de dezvoltare europeana (FEDER) pentru prima etapa a proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), care se va desfasura pe perioada 2012-2015. Costul total al proiectului se ridica la 356,2 milioane de euro.

Constructia laserului de la Magurele, care va fi si cel mai puternic din lume, face parte dintr-oinitiativa mai ampla, care include si Republica Ceha si Ungaria, scopul fiind crearea unui consortiu de cercetare european de avangarda.

Partea proiectului aprobata astazi va fi implementata in Romania. Denumita ELI-NP, aceasta va avea rolul unui laborator paneuropean si va gazdui o gama larga de discipline stiintifice, carevor includedomenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizica nucleara si astrofizica, precum si stiinta materialelor si stiintele vietii. De asemenea, cercetatorii vor studia posibile noi modalitati de tratare a materialelor nucleare si a deseurilor radioactive“, se mai precizeaza in comunicatul CE.

Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a afirmat ca “acesta este exact tipul de proiect pe care dorim sa il vedem mai des in viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea si inovarea. Vrem sa lansam mai multe astfel de proiecte in viitor, cu o evidenta valoare adaugata, pentru a ne asigura ca fiecare euro este cheltuit in mod inteligent“.

Proiectul urmareste sa promoveze cercetarea nationala si europeana prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputatie internationala deschisa specialistilor din mediul stiintific universitar si privat, precum si din mediul intreprinderilor.

Comisarul Hahn a adaugat: “Ne punem sperante foarte mari in proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia, Romania are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetarii europene, de a pastra in tara lucratori cu specializare foarte inalta, inversand fenomenul «exodului creierelor» si atragand noi societati in regiune“.

In prezent, in Romania se investesc numai 0,5% din PIB in cercetare si dezvoltare (C&D), in sectoarele public si privat luate impreuna, in timp ce obiectivul national al Romaniei in cadrul strategiei Europa 2020 este de 2%, in contextul unui obiectiv principal de investitii in C&D de 3% pe ansamblul UE, in cadrul strategiei susmentionate.

Se preconizeaza ca ELI-NP va genera impulsul mult asteptat pentru cercetarea si dezvoltarea din Romania, ajutand tara sa elimine decalajele din domeniul inovatiei si sa favorizeze transferul de cunostinte si tehnologie. Totodata, acest proiect ar urma sa mareasca in mod considerabil atractivitatea Romaniei ca regiune a excelentei in cercetare si a inovarii.

Partea investitiei acoperita de UE este pusa la dispozitie prin intermediul programului cofinantat “Cresterea Competitivitatii Economice” din cadrul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDER). Proiectul are ca obiectiv imbunatatirea capacitatii de cercetare a Romaniei si stimularea transferului de tehnologie intre institutii de cercetare si dezvoltare si intreprinderi, oferind tarii un avantaj competitiv si dandu-i impulsul necesar pentru o crestere inteligenta, se mai arata in comunicatul CE.

Operational in 2015

ELI-NP este o parte a proiectului “Extreme Light Infrastructure”, care a fost identificat in 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI) drept unul dintre proiectele de infrastructuri de cercetare de inalta prioritate pentru Europa. Proiectul este cel de-al doilea pilon al unei structuri paneuropene pentru lasere – in aprilie 2011, Comisia a aprobat deja o finantare in valoare de 236 de milioane EUR pentru primul pilon al ELI in Republica Ceha.

Pe perioada implementarii proiectului (2010-2016), reprezentanti din tarile gazda (Republica Ceha, Romania si Ungaria) vor constitui un consortiu pentru o infrastructura de cercetare europeana. Acest consortiu va fi prima retea multidisciplinara paneuropeana consacrata cercetarii potentialului tehnologiei laser de varf.

Organizatia care se afla la baza proiectului este Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” (IFIN-HH); ELI-NP va fi implementat in zona Magurele (la sud de Bucuresti) si se preconizeaza ca acesta va fi operational in 2015.

La ce foloseste laserul

Super-laserul de la Magurele va putea fi folosit, printre altele, in domeniul deseurilor nucleare. Folosind cel mai puternic laser din lume, cercetatorii vor putea transforma, prin iradiere, nucleele radioactive in nuclee cu un timp de neutralizare mai mic. O alta aplicatie ar putea fi in medicina, laserul putand facilita producerea de radioizotopi de mare importanta in medicina. Radioizotopii (produsele radiofarmaceutice) servesc, in medicina, la diagnosticarea si tratarea neinvaziva a unor boli grave si des intalnite, precum cancerul sau bolile cardiovasculare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.