Comisia Europeană a aprobat prelungirea schemei de ajutor IMM Invest până la 30 iunie 2022

imm.jpg

Comisia Europeană (CE) a aprobat prelungirea, până la 30 iunie 2022, a programelor incluse în schema de ajutor IMM Invest, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Dumitru Nancu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

„Programul IMM Invest este cel mai mare program pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Cifrele arată impactul fiscal, dar vreau să menţionez că, totodată, atât AgroInvest, cât şi programul IMM Invest reprezintă cel mai mare parteneriat public-privat din România. Este vorba despre Guvernul României împreună cu întreg sistemul financiar-bancar din România. În acest moment avem convenţii cu toate instituţiile financiar-bancare din România în cadrul acestui program. Am şi o veste bună: Comisia Europeană a aprobat prelungirea până la 30 iunie 2022 a programelor acestei scheme de ajutor în cadru temporar de stat, schemă care cuprinde cele două programe – Programul IMM Invest şi subprogramul AgroInvest. Asta înseamnă că programul se va extinde pe următoarele şase luni, până la 30 iunie 2022”, a spus Nancu.

Conform celor mai recente date, prezentate de şeful FNGCIMM, până în prezent, au fost acordate 40.000 de garanţii, prin IMM Invest, iar plafonul financiar alocat acestei scheme, în valoare de 15 miliarde de lei, a fost epuizat.

„La această dată, programul înregistrează cifre foarte importante. De la începutul programului, 1 iunie 2020 şi până în prezent, s-au acordat 40.000 de garanţii, credite garantate de Guvernul României. Programul IMM Invest 2021 are alocat, la acest moment, un plafon de garantare de 15 miliarde lei, din care un miliard pentru AgroInvest. Cererea foarte mare pentru acest program a făcut ca Guvernul să reacţioneze rapid la nevoia fermierilor şi astfel în acest moment s-a triplat, practic, plafonul. Avem, solicitări de 2,7 miliarde lei, iar diferenţa de 12,3 miliarde lei a rămas plafon pentru IMM Invest. Plafonul de 15 miliarde de lei a fost epuizat. Urmează ca la sfârşitul acestei luni să facem o realocare între instituţiile financiare care au cheltuit plafonul alocat şi cele care mai au plafon. În acest moment, sunt patru instituţii financiar-bancare care au epuizat plafonul alocat şi au solicitat o creştere”, a subliniat Dumitru Nancu.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top