Comisia Europeana a lansat cererea de proiecte „Cofinantarea unor consortii pentru achizitiile publice de solutii inovatoare”

pndr-ghid-nereguli.jpg

Comisia Europeana, prin intermediul EASME – Agentia Executiva pentru IMM-uri de la Bruxelles, a lansat cererea de proiecte „Cofinantarea unor consortii pentru achizitiile publice de solutii inovatoare”.

Status: Inactiv
Depunere: 11 decembrie 2018
Buget: 4.000.000 euro

Obiective

Aceasta cerere de propuneri are trei obiective principale.

1. incurajarea cooperarii dintre cumparatorii publici pentru a promova utilizarea achizitiilor publice si a contribui astfel la dezvoltarea inovatiei;
2. utilizarea achizitiilor publice ca un mecanism de pilotare a inovarii in domenii de interes public cu impact puternic, cum ar fi, de exemplu, energia curata (contributia la obiectivele de la Paris pentru combaterea schimbarilor climatice) sau asistenta medicala. Acest lucru va incuraja, la rândul sau, companiile inovatoare din UE, in special IMM-urile, sa dezvolte noi solutii pentru a raspunde provocarilor societale;
3. conectarea si stabilirea sinergiilor cu proiectele de cercetare si inovare finantate de UE (prin programe precum „Orizont 2020”, „COSME” sau alte finanṭari ale UE), ori de câte ori este posibil.

Aceasta cerere de propuneri urmareste crearea unui consortiu de cumparatori publici din cel putin doua tari eligibile. Consortiile trebuie sa conceapa si sa puna in aplicare o actiune privind achizitiile publice pentru inovare (IPP). Cumparatorii publici din consortii vor procura solutiile (solutiile) inovatoare identificate, eventual in comun, cu respectarea deplina a normelor UE si nationale privind achizitiile publice. Consortiul solicitant trebuie sa demonstreze ca solutia (solutiile) de achizitie preconizata va fi noua pentru cumparatorul public, ca solutiile nu sunt inca disponibile din punct de vedere comercial la scara larga si ca solutia (solutiile) poate/pot fi de interes pentru cumparatorii publici din alte state membre ale UE.

Activitati si domenii de interes

  • Achizitiile publice reprezinta aproximativ 14% din PIB-ul UE. Cu toate acestea, mai putin de jumatate din acest buget este achizitionat de la IMM-uri.
  • Achizitia Publica de Inovare (IPP – acronim in engleza) se refera in general la orice achizitie publica care are unul sau ambele aspecte:

– cumpararea procesului de inovare;
– cumpararea rezultatelor inovatiei.

Achizitiile publice de inovare pot incepe cu cercetarea si dezvoltarea de produse, servicii sau procese care nu exista inca. Cumparatorul public devine efectiv parte a ciclului de viata al inovarii inca de la inceputul dezvoltarii produsului sau al serviciilor. Cumparatorii publici isi exprima nevoia printr-o idee, putin sau deloc concreta a solutiei, si sprijina intreprinderile si cercetatorii inovatori in gasirea unui produs, serviciu sau proces perfect adecvat.

In plus, cumparatorii publici pot alege produse, servicii sau procese inovatoare care sunt noi pe piata in loc sa reinnoiasca sau sa reinnoiasca contractele de achizitii publice existente. Se asteapta ca aceasta cerere de propuneri sa contribuie la o crestere semnificativa a ponderii IMM-urilor care au acces la piata achizitiilor publice. De asemenea, ea va creste vizibilitatea si constientizarea avantajelor utilizarii inovatiei pentru un numar tot mai mare de cumparatori publici.

Solicitanti eligibili

Pot solicita cofinantare autoritatile locale, regionale si nationale, organizatii non-profit, publice sau private, universitati/institutii de educatie, centre de cercetare, companii si IMM-uri, etc.

Buget si depunere

  • 4.000.000 euro; se poate acorda maximum 60% cofinantare totala
  • 11 decembrie 2018 (ora 17:00 la Bruxelles)

Institutie responsabila

Comisia Europeana prin Agentia Executiva pentru IMM-uri – EASME de la Bruxelles
Contact pentru detalii privind aceasta cerere: [email protected]
Contact IT, daca sunt probleme de depunere a aplicatiei:
[email protected] Tel: +32 (2) 2992222 (trebuie sa se
mentioneze referinta cererii)

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top