Comisia Europeana adopta setul final de masuri de contingenta pentru studentii care participa la programul Erasmus+, normele privind coordonarea in materie de asigurari sociale si bugetul UE

Erasmus_tasta.jpg

Avand in vedere riscul tot mai ridicat ca Regatul Unit sa iasa din UE la data de 30 martie a acestui an fara a se ajunge la un acord (scenariul no deal), Comisia Europeana a adoptat un set final de propuneri de contingenta in domeniile programului Erasmus+, coordonarii in materie de asigurari sociale si bugetului UE.

Aceste propuneri au fost prezentate in urma invitatiilor formulate de Consiliul European (articolul 50), in noiembrie si decembrie 2018, care vizau intensificarea activitatii de pregatire la toate nivelurile, a adoptarii, la 19 decembrie 2018, a Planului de actiune de contingenta al Comisiei, care include mai multe masuri legislative, si a propunerilor de contingenta prezentate saptamana trecuta, care vizau activitatile de pescuit din UE. Propunerile prezentate astazi se adauga activitatii ample de pregatire pe care Comisia a desfasurat-o din decembrie 2017, astfel cum s-a stabilit in comunicarile anterioare privind pregatirea.

Masurile prezentate astazi ar asigura faptul ca, in cazul unui scenariu no deal:

  • tinerii din UE si din Regatul Unit care participa la programul Erasmus+ la 30 martie 2019 isi pot finaliza stagiul fara intrerupere;
  • autoritatile statelor membre ale UE vor continua sa ia in considerare perioadele de asigurare, de incadrare in munca (independenta) sau de rezidenta in Regatul Unit inainte de retragere, la calcularea prestatiilor de asigurari sociale, cum ar fi pensiile;
  • beneficiarii din Regatul Unit ai finantarii acordate de UE vor primi in continuare plati in cadrul contractelor lor actuale, cu conditia ca Regatul Unit sa isi onoreze in continuare obligatiile financiare care ii revin in cadrul bugetului UE. Aceasta chestiune este distincta de acordul financiar dintre Uniunea Europeana si Regatul Unit.

Este important de remarcat faptul ca aceste masuri nu vor atenua – si nu pot sa atenueze – impactul global al unui scenariu no deal, nu compenseaza in vreun fel lipsa de pregatire si nici nu reinstituie toate avantajele conferite de statutul de membru al UE sau conditiile favorabile ale unei eventuale perioade de tranzitie, astfel cum se prevede in acordul de retragere.

Propunerile prezentate astazi au un caracter temporar si un domeniu de aplicare limitat si vor fi adoptate unilateral de catre UE. Acestea tin seama de discutiile purtate cu statele membre. Comisia va continua sa sprijine statele membre in activitatea lor de pregatire si si-a intensificat eforturile, de exemplu prin organizarea de vizite in toate capitalele UE27.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top