Comisia Europeana aloca 4,9 milioane de euro pentru ca elevii romani sa primeasca fructe la scoala

mar_verde.jpg

mar_verdeComisia Europeana a aprobat alocarea finala a fondurilor UE pentru programul de distribuire de fructe si legume in scoli, denumit “Schema de Distribuire a Fructelor in scoli”, pentru anul scolar 2013/2014.

24 dintre statele membre ale Uniunii Europene (inclusiv Croatia, dupa aderare) s-au inscris in programul de anul acesta, singurele tari care au decis sa nu participe in program fiind Suedia, Finlanda si Marea Britanie.

“Schema de Distribuire a Fructelor in scoli” are la dispozitia sa fonduri europene in valoare de 90 milioane de euro pentru anul scolar 2013/2014, iar principalii beneficiari vor fi Italia, care va primi 20.5 milioane de euro prin intermediul schemei, urmata de Polonia (13.6 milioane de euro), Germania (12 milioane de euro), Romania (4.9 milioane de euro), Franta (4.7 milioane de euro), Ungaria (4.5 milioane de euro), Spania (4.4 milioane de euro) si Republica Ceha (4.2 milioane de euro).

Aceasta este cea de-a cincea editie a programului, de la lansarea initiativei in 2009, iar numarul de copii care au beneficiat de pe urma lui a crescut constant.

Pe parcursul anului scolar 2011/2012, perioada cea mai recenta pentru care sunt disponibile date statistice, mai mult de 8,1 milioane de copii din statele membre UE participante au primit portii regulate de fructe si legume in scoli.

Schema beneficiaza de cofinantare, ceea ce inseamna ca volumul de fonduri europene pus in joc trebuie sa fie egalat prin contributii nationale sau private.

Acest program reprezinta una dintre initiativele importante la nivelul Uniunii Europene pentru incurajarea obiceiurilor de alimentatie sanatoasa in randul elevilor; prin adoptarea la o varsta frageda, aceste obiceiuri au o sansa mai mare sa fie mentinute pe intreg parcursul vietii.

Alimentatia  sanatoasa joaca un rol important in prevenirea problemelor de sanatate asociate proastei nutritii, precum obezitatea in randul copiilor.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.